Harmincszorosára is nőhet az osztrák útdíj

Vágólapra másolva!
Jövőre jelentősen emelkedik az Ausztriába, vagy Ausztrián keresztül szállítmányozó magyar cégek osztrák sztrádadíjra kifizetett költsége, ugyanis nyugati szomszédunknál bevezetik azt az új úthasználati rendszert, amely a megtett út után számítja a díjat. A változás nyomán akár harmincszorosára is nőhet a sztráda-használati díj - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Ausztriában január elsejétől a 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára a jelenlegi matricás rendszer helyett bevezetik az új, elektronikusan támogatott rendszert , amely a megtett út arányában számítja ki az útdíjat. A tervek szerint a kéttengelyű járművek után 13, a háromtengelyűek után 18, a négy- vagy többtengelyűek után pedig 27 eurócentet kell majd fizetni kilométerenként.

Számítások szerint egy Ausztriába rendszeresen fuvarozó négytengelyes kamion után a jelenlegi évi 120 ezer forint helyett akár 3,6 millió forintos éves útdíjat is fizethetnek a szállítmányozók. Egyes magyarországi cégek számára százmilliós pluszköltséget jelentenek majd a megemelt útdíjak évente.

Csiszár Károly, a Waberer's csoport fuvarozási igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a Németországba szállító cégek leginkább a Hegyeshalom-Suben útvonalat használják, ami egy kamionnak jelenleg 16 euróba, jövőre azonban már 180 euróba kerül oda-vissza.

Az igazgató szerint nehéz megmondani, hogy a dráguló útdíjak mennyivel emelik a fuvardíjakat, de az alacsony árrés miatt a fuvarozók kénytelenek lesznek a megrendelőkre hárítani a költségeket. Csiszár Károly szerint egy délnémet fuvar díja akár 10 százalékkal is emelkedhet - írja a Magyar Hírlap.