Drágulást hoz a termékdíj bevezetése

Vágólapra másolva!
A piaci viszonyokba való durva beavatkozásként értékelik az érintettek, hogy az egyszer használatos italospalackokra 2005-től darabonként 12-60 forintos termékdíjat vetnének ki egy, a zöldtárca által készített, egyeztetés alatt álló koncepció értelmében - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli áreltérítő hatásra, a vásárlóknál jelentkező évi 30-35 milliárd forint árnövekedésre, valamint az érintett termékcsoportok közötti fogyasztás kiszámíthatatlan átcsoportosulására számít a legjelentősebb üdítőital-gyártókat is tömörítő Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) termékdíjas koncepciójának megvalósulása esetén.

A tárca egyebek mellett az italcsomagolások termékdíjának megállapításánál 2005-től darab alapú díjszámításra térne át a jelenlegi kilogramm szerinti elszámolás helyett. Az első szakmai egyeztetésre a múlt héten megküldött koncepció értelmében egy egyszer használható kétliteres műanyag palackra 10+50 forint, az egyszer használatos üvegpalackokra 10+2, míg a 0,33 literes fém italcsomagolásokra 5+25 forint termékdíjat vetnének ki darabonként. A többször használatos, úgynevezett többutas palackok után 2-10 forintos díjat kellene fizetni. A KVM indoklása szerint a változtatás azért indokolt, mert a súly alapján kivetett termékdíj nem módosítja olyan mértékben a csomagolás és ezáltal a termék árát, hogy a környezetvédelmi szempontok megfelelően érvényesüljenek.

Bórodi Attilának, az ÉFOSZ ügyvezető elnökének a Világgazdasághoz eljuttatott állásfoglalása szerint a KVM koncepciója durva beavatkozást jelentene a piaci viszonyokba, s a többutas csomagolások forgalmazásának erőltetése környezeti szempontból sem előnyös, mivel a szállítás és a mosás többlet-környezetterhelést jelent. Emellett számolni kell az élelmiszer-biztonsági kockázattal, a fogyasztói fogadtatás kiszámíthatatlanságával, valamint a kereskedelmi láncoknál a visszaváltás miatt keletkező többletteherrel. A szervezet a KVM elképzelését koncepcionális szempontból is elhibázottnak tartja, a többutas csomagolások ösztönzése helyett a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást preferálva.

A koncepció abból a szempontból kedvező, hogy a kiskereskedők adminisztrációs terhei csökkennének, ám a darabonkénti díjszámítás méltánytalan és aránytalan, tekintve az összegeket - mondta Antalffy Gábor. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke szerint a forgalmazók ekkora díjemelést csak úgy tudnak elviselni, ha azt a fogyasztókra hárítják át, s ez lényegében mesterséges inflációgerjesztést jelent.

Zárt közbeszerzés egy meghívottalhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-10&d=2003-11-10&r=&c=3Mérséklődő magyar béremelésekhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-10&d=2003-11-10&r=&c=68Nem kelendő a VW Phaetonjahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-10&d=2003-11-10&r=&c=56Klimt-festmény rekordja New Yorkbanhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-10&d=2003-11-10&r=&c=17

A környezetvédelmi tárcától kikerült koncepció még egyeztetés alatt áll, így reméljük, hogy több lényeges kérdésben sikerül meggyőzni arról a készítőket, hogy a piaci realitásoknak megfelelően módosítsák az elképzeléseket - fogalmazott Debreczeny István. A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség társelnöke elmondta: az egyszer használatos kétliteres műanyag palackokra darabonként kivetni tervezett 60 forintos termékdíj azt jelenti, hogy a jelenlegi kilogrammonkénti 25 forintos termékdíj 600 forintra emelkedne a műanyag italcsomagolások esetén. Ekkora mértékű díjemelésre sehol nem találni példát, ráadásul az intézkedés környezetvédelmi célokat sem szolgál, mivel nem oldaná meg az egyutas csomagolások hasznosításának kérdését. A CSAOSZ társelnöke szerint a kötelező betétidíj abból a szempontból elvileg kedvezőbb lenne, hogy a fogyasztó visszakapná a díj összegét, ám a gyakorlatban ennek megvalósítása is kudarcot vallott Németországban.

vg.hu