Kevesebb vendég, kevesebb éjszakát töltött el Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az idei első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 1 százalékkal, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, ami 2 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva. A kereskedelmi szálláshelyek által elért szállásdíjbevétel 68,7 milliárd forintot tett ki, és folyó áron 2 százalékkal csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ismertetett közleményből.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedév végéig 2,3 millió külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ahol 8,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldiek átlagos tartózkodási ideje 3,5 éjszaka, ezen belül a szállodákban 3,1 éjszaka volt. A vendégek száma 6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vendégforgalom - a külföldi vendégéjszakákat tekintve - minden szállástípusban visszaesett. A szállodákban átlagosan 5 százalékos csökkenést mértek. A legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos egységekben a vendégforgalom 7 százalékkal növekedett, a többi kategóriában csökkent. A visszaesés leginkább az egy- és kétcsillagos hoteleket érintette.

A külföldi vendégforgalom hanyatlása mindegyik kiemelt üdülőkörzetben és - Közép-Magyarország kivételével - mindegyik tervezési-statisztikai régióban jelentkezett. Az Európai Unió országaiból 5 százalékkal érkezett kevesebb vendég, akik 7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el Magyarországon, mint 2002 azonos időszakában. A három legfontosabb küldőországból (Németország, Ausztria, Hollandia) 3-13 százalékkal csökkent a hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma.

A januártól szeptemberig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 2,6 millió belföldi vendég 6,7 millió éjszakát vett igénybe. A belföldiek átlagos tartózkodási ideje a kereskedelmi szálláshelyeken, illetve a szállodákban egyaránt 2,6 éjszaka volt. A belföldi vendégek minden szállástípusban rövidebb ideig tartózkodtak, mint a külföldiek. A belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt növekedett, 3, illetve 2 százalékkal. A belföldivendég-forgalom a szállodákban átlagosan 3 százalékkal, ezen belül az egy- és kétcsillagos szállodákban 1-5 százalékkal bővült. A vendégforgalom növekedése leginkább a turistaszállókat és az üdülőházakat érintette, míg a panziók és az ifjúsági szállók csökkenést jelentettek. A tervezési-statisztikai régiókat - a Dél-Dunántúl kivételével - a forgalom fellendülése, vagy az előző évihez hasonló alakulása jellemezte.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek közel kétharmada szabadidejének eltöltése céljából, egyharmaduk üzleti célból vagy konferenciára, 5 százalékuk pedig gyógyturisztikai céllal érkezett. Az első kilenc hónapban a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, ami 2 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva.

Az idei első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 68,7 milliárd forint szállásdíj-bevételt értek el, ami folyó áron 2 százalékos csökkenést jelent a megelőző képest. A szállásdíj-bevételek több mint kilenctizedét a szállodák és a panziók realizálták. A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek bevétele az előző évihez hasonlóan alakult, míg az egyéb szolgáltatásokból származó bevételek 3 százalékkal növekedtek. A szálláshelyek összességében 126,1 milliárd forint bevételt értek el, ami folyó áron megegyezik az előző év első kilenc hónapjában befolyt bevétellel.

2003. szeptemberben 46 gyógyszálloda 5800 szobával és közel 12 500 férőhellyel állt a vendégek rendelkezésére. Az összes szállodai férőhely 12 százalékával rendelkeztek a gyógyszállók. A vizsgált időszakban szállodai vendégéjszakák közel egyötödét (1,7 millió éjszakát) a gyógyszállodákban töltötték el a vendégek. A vendégek száma 6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az első három negyedév során ezek a szállodák átlagosan 59 százalékos kihasználtsággal működtek, ami 5 százalékpontos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az általuk elért bevétel meghaladta a 22,1 milliárd forintot, ami az összes szállodai bevétel egyötödét tette ki.

Az összes bevétel folyó áron 6 százalékkal bővült 2002 azonos időszakához képest, ezen belül a szállásdíjak 5 százalékkal növekedtek. Szeptemberben egy szoba gyógyszállodában átlagosan 11 500 forintba került egy éjszakára.

Az év első kilenc hónapjában az előző évivel megegyező számú, 24,2 millió külföldi határátlépést regisztrált a Határőrség. A külföldi állampolgárok határátlépéseinek száma a horvát, a szerb és az ukrán határszakaszon csökkent, a többi határszakaszon kisebb-nagyobb mértékben növekedett.

A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma jelentős mértékben - 14 százalékkal - növekedett, és megközelítette a 11 millió alkalmat. A magyar állampolgárok - a szerb határszakasz kivételével - minden határszakaszon több alkalommal lépték át az ország határait, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.