Bírálta az előző kormányzatot az EBRD

Vágólapra másolva!
Az idén is túlszárnyalja Kelet-Európa és a volt szovjet térség gazdasági növekedése a világgazdaságét, de a térségi átlagon belül a rendkívül alacsony bázisról induló FÁK-államok produkálják a leggyorsabb ütemet, áll a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn kiadott éves áttekintéséből. A pénzintézet szerint az előző kormányzat okolható Magyarországon a gazdaságba áramló közvetlen külföldi befektetések csökkenéséért.
Vágólapra másolva!

A Jelentés az átmeneti gazdaságokról (Transition Report 2003) című, az EBRD tevékenységi területét adó 27 kelet-európai és közép-ázsiai ország éves haladását felmérő 220 oldalas elemzés szerint a kelet-európai országok csoportjának átlagos növekedési üteme az idén 4,7 százalék lesz a tavalyi 3,8 százalék után. Az átlagon belül az egykori szovjet köztársaságokból alakult FÁK-államközösség gazdasága 6,2 százalékkal, a közép-európai országok és a balti államoké pedig 3,3 százalékkal bővül idén a tavalyi 4,8, illetve 2,5 százalék után.

Szárnyaló ázsiai gazdaságok/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031117szarnyalo.html

A térségbeli gazdasági átalakulás pénzügyi segítésére alakult londoni bank éves jelentése szerint Magyarországon a tavalyi 3,3 százalék után 2003-ban 3,0 százalékos növekedés várható. A volt szovjet tagköztársaságokban ugyanakkor jelentősen gyorsul a növekedés: Oroszországnak, a térség legnagyobb gazdaságának az EBRD 6,2 százalékos - a FÁK-átlaggal egyező - idei növekedést jósolt a tavaly mért 4,3 százalék után.

A FÁK-államokban elsősorban nem az egyébként növekvő beruházások, hanem a magas nyersanyagárak táplálták a növekedést, mondta Willem Buiter, a bank főközgazdásza. Buiter szerint az ilyen hátterű gyors növekedés valószínűleg nem tartható fenn, ezeknek az országoknak ezért több lábra kell állítaniuk gazdaságukat.

Az átalakulás előrehaladottságára kidolgozott átfogó EBRD-indexben Magyarország változatlanul a listavezetők között van az idei jelentés szerint. A magyar gazdaság a négy nagy vizsgált területcsoporton (vállalati szférán, piaci-kereskedelmi rendszeren, pénzügyi szektoron, infrastruktúrán) belüli kilenc alkategória közül hétre a legmagasabb, 4-es osztályzatot kapta, csak a kormányzati és vállalati szerkezeti átalakításra, illetve a versenypolitikára kapott 3-ast.

EBRD: az előző kormány a felelős a külföldi befektetések csökkenéséért

Magyarország a legstabilabb feltörekvő gazdaság/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031114magyarorszag.html

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megemlíti, hogy az utóbbi egy évben drámaian csökkent a magyar gazdaságba áramló közvetlen külföldi befektetések értéke, a világgazdasági lassulás és a romló versenyképesség mellett azért is, mert az előző kormány a nagy infrastrukturális beruházások közbeszerzési szerződéseit csak a helyi vállalatoknak tette hozzáférhetővé.

Az EBRD adatai szerint a működőtőke-beáramlás értéke tavaly a bruttó hazai termék 1 százalékára csökkent az előző évi 4,4 százalékról, az idei első félévben pedig a GDP-érték 2 százalékának megfelelő nettó kiáramlás volt.

Tavaly a folyó fizetési mérleg hiányának 23 százalékát fedezték a közvetlen külföldi befektetések a 2001-ben mért több mint 200 százalék után - áll a londoni bank éves jelentésében.