Megbonthatják a gyógyszeresdobozokat a patikákban

Vágólapra másolva!
Öt év alatt megduplázódott a hazai gyógyszerkiadás. A tendencia megállítását szolgálja a támogatott gyógyszerkör felülvizsgálata és a tablettásdobozok bonthatósága is. A patikusok ésszerűnek tartják a javaslatot, de szerintük többletidő és -pénz kell a csomagoláshoz.
Vágólapra másolva!

Januártól megbonthatók lesznek a patikában megvásárolható orvosságosdobozok - erősítette meg a Világgazdaság információját Hamvas József, az egészségügyi minisztérium gyógyszerügyi főosztályvezetője. Ez az egyik eszköze annak, hogy megállítsák vagy legalább lassítsák a gyógyszerkiadás növekedését. Az elmúlt öt évben ugyanis duplájára nőtt a biztosító és háromszorosára a lakosság ez irányú költsége. Felülvizsgálják a kiemelten támogatott készítmények körét is, továbbá megújul a közgyógyellátás rendszere. A spórolás mellett a szakminiszter az uniós csatlakozásnak megfelelő átláthatóságot ígér az árképzésben és a tb-támogatásban.

A patikai gyógyszerek kiporciózásáról szóló miniszteri rendelettervezet szerint a vény nélkül vásárolható orvosságokat a beteg kérésére kell megbontani. A receptköteles szerek bontása csak az orvos elrendelésére történhet. A bonthatóság a költségtakarékos gyógyszerfelhasználás egyik eszköze, amely megkíméli a betegek pénztárcáját, azonkívül harmonizál az európai uniós gyakorlattal.

Hamvas József szerint a gyógyszerbiztonság megőrzése érdekében a miniszteri rendelet olyan szakmai szabályok betartását írja elő, amelyek a patikusokra nézve kötelezőek. Például, hogy a megbontott injekcióscsomagból kivett ampulláról vagy a különféle orvosságokról írásos információt kell adni a betegnek. Ennek tartalmaznia kell a gyógyszer nevét, lejárati idejét, alkalmazási előírását.

Ám míg például Japánban a gyár egy üvegkonténerben, ömlesztve szállítja az orvosságot a gyógyszertárba, és azt szükség szerint a patikus csomagolja, nálunk erre nem lesz mód. A miniszteri rendelet szerint a megbontott orvosságok minősége nem sérülhet, tehát úgy kell levágni a tablettát a levélről, hogy a csomagolásban kár ne essen. Hazánkban jelenleg a gyártó felel a gyógyszerek minőségéért, azután a patikus annak megóvásáért lesz felelős.

Párizsba vasúton hét óra alatt!http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-17&d=2003-11-17&r=&c=1Fiatalodhat a gépkocsiparkhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-17&d=2003-11-17&r=&c=17Készületlenül érheti a multikat a csatlakozáshttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-17&d=2003-11-17&r=&c=33A lakosság 1 százaléka számít nálunk vagyonosnakhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-17&d=2003-11-17&r=&c=2

Starcz Judit, a Budapesti Gyógyszerész Kamara alelnöke úgy véli, ésszerű az orvosságosdoboz megbonthatóságának gondolata, hiszen sok a nagy kiszerelésű készítmény. Előfordul, hogy a gyors lejáratú, 10 darabos véralvadásgátló injekcióscsomagból csupán kettőre van szüksége a fogászati beavatkozásra szoruló betegnek, mégis meg kell vennie az egészet. Ma is van arra példa, hogy - szabálytalanul - megbontja az injekciósdobozt a gyógyszerész. Starcz Judit szerint az ideiglenes, EU-szabványok szerinti patikai csomagolás idő- és pénzigényes, s a gyógyszertárak egy részének nincs anyagi fedezete új munkatárs felvételéhez.

(vg.hu)