A kevésbé ismert magyar műtárgyakat drágíthatja a csatlakozás

Vágólapra másolva!
Enyhül a műtárgy-kereskedelem adóztatása az ország uniós csatlakozása után, ez azonban nem biztos, hogy élénkíti a piacot: a legkeresettebb műtárgyak, a XIX. és XX. századi magyar festők képeinek ára várhatóan nem emelkedik tovább.
Vágólapra másolva!

Ma Magyarországon szigorúbb a műtárgyak kereskedelmének adóztatása, mint Nyugat-Európában általában: a műtárgy-kereskedelmet nemcsak az EU átlagához képest magas, 25 százalékos áfa terheli, hanem az 5 százalékos művészeti járulék is. A műtárgyak másodlagos forgalmazásában fizetendő művészeti járulék legmagasabb kulcsa az Európai Unióban 4 százalék, de van olyan ország, ahol bizonyos értékhatár alatt ilyet nem is kell fizetni.

Míg Nyugat-Európában bizonyos összeghatár alatt nincs kiviteli engedély, addig Magyarországon még a néhány ezer forintos műtárgy külföldre szállítását is engedélyeztetni kell, ami nemcsak időt, de költséget is jelent a műkereskedelem számára. Itthon minden 50 évnél régebbi műtárgy kiviteléhez engedély szükséges a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól.

5-10 százalékos felár a nemzeti műtárgyakért

A hazai műkereskedelem egyre inkább az aukciókra koncentrálódik: becslések szerint 5-6 milliárd forintos éves forgalma 80-90 százalékát az árverések bevétele jelent.

Polgár Árpád, a Polgár Galéria tulajdonosa szerint Magyarország uniós csatlakozásával a piac ugyan bővül, de árnyalatnyi visszaesés várható, nemcsak az aukciókon, hanem a bolti műkereskedelemben is. Különösen a most legkeresettebb, XIX. és XX. századi magyar festők művei kerülnek a jelenleginél hátrányosabb helyzetbe, mert az aukciókon elért árakkal ezek nagyjából már a "helyükre kerültek" - vélte a galériatulajdonos. Ennek ellenére arra lehet számítani, hogy a nemzeti piac 5-10 százalékos felárat ad a nemzeti műtárgyakért, ahogyan az Európában szokásos. Az uniós csatlakozás elsősorban a nemzetközi piachoz képest alulértékelt műtárgyak, köztük a kevésbé ismert magyar mesterek árát emelheti - vélekedett Polgár Árpád.