Megszüntetik a gabonaimport korlátozását

Vágólapra másolva!
Az agrártárca abban állapodott meg a Külügyminisztérium szakértőivel, hogy megszüntetik a gabonára vonatkozó importkorlátozást - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

Az agrártárca vezetője elmondta, hogy részben azért döntöttek az importkorlátozás feloldása mellett, mert a gabona felvásárlási árai vállalhatatlanul magasak, ami elsősorban a fogyasztók számára jelentene gondot. Szintén a feloldás mellett szól az is, hogy így vissza tudják szorítani a spekulációs kereskedelmet, ugyanis az importkorlátozás megszüntetésével a nemzetközi árak határoznák meg a magyar gabonapiacot. A miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy az importkorlátozás feloldása mikor lép hatályba, azonban utalt arra, hogy már készül az erről szóló rendelet.

Magyarországon az idén valamivel kevesebb mint 9 millió tonna gabona termett. Ebből 2,9 millió tonna a búza, 4,5-4,6 millió tonna a kukorica és mintegy 1,3 millió tonna az egyéb gabonaféleség. A gabonapiacon jelenleg a búza ára decemberi jegyzésre 46 800 forint tonnánként, a takarmánykukorica ára pedig jövő év márciusi időpontra 42 600 forint tonnánként.