Tisztességtelenül emeltek jegyárat a mozik

Vágólapra másolva!
A Budapest Film Kft.-vel szemben 37 millió, az Intercom Rt.-vel szemben 83 millió, a Ster-UCICE Kft.-vel szemben pedig ugyancsak 83 millió forint bírságot szabott ki a Versenytanács, mert bebizonyosodott, hogy a budapesti multiplex mozik többségében előre egyeztetett módon emelték a jegyárakat - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményéből.
Vágólapra másolva!

A GVH azután kezdte meg a vizsgálatot a megbírságolt cégekkel szemben, hogy 2002. április 25-én a budapesti multiplex mozik többségében a jegyárak egységesen 100 forinttal emelkedtek, ami felvetette azt a gyanút, hogy az áremelés törvényileg kiemelten tiltott versenykorlátozó magatartás következménye.

A versenyhivatali eljárás során megállapították, hogy a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend, a MOM Park bevásárló központokban üzemelő mozikban - nap és óra, valamint kedvezményes ár szerint - mutatkozott azonosság vagy nagyfokú hasonlóság. A Versenytanácsnak azt kellett megítélnie, hogy a kifogásolt magatartás a piacon érvényesülő külső körülmények kizárólagos hatásának tulajdonítható, vagy pedig a Budapest Film Kft., az Intercom Rt., a Ster Century és az UCICE Kft. versenyjog ellenes magatartásának eredménye.

A vizsgálat során a versenytanács számára közvetlen bizonyítékul szolgált, hogy a Budapest Film Kft. és az Intercom Rt. képviselői célirányosan két ízben is telefonbeszélgetést folytattak egymással, amelynek tartalma írásbeli bizonyítékból körvonalazható volt. A Versenytanács a kizárólagosan ható külső körülményekre és egyéb bizonyítékokra hivatkozó egyik védekezést sem fogadta el, mert azok nem okozhatták az árak kifogásolt egyöntetűségét, ezért a Budapest Film Kft.-vel szemben 37 millió, az Intercom Rt.-vel szemben 83 millió, a Ster-UCICE Kft.-vel szemben ugyancsak 83 millió forint bírságot szabtak a november 19-ei tárgyaláson.

A birság kiszabásánál - a 2002 évi nettó jegyár-bevételt alapul véve - a GVH figyelembe vette, hogy a vállalkozások a kiemelten védett árversenyt megszüntették egymás között legalább egy hónapra a budapesti multiplex mozik többségében, amely a hazai mozipiac 95 százalékát uralták együttesen - áll a GVH közleményében.