Gyenge forgalom mellett stagnált a forint

Vágólapra másolva!
A forint pénteken délután 8,64 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 8 bázisponttal magasabban a csütörtök délutáni zárószintnél. Az eurót 257,90/258,00 forinton jegyezték, szemben az előző napi 258,10/30 forintos árfolyammal. A forint iránti kereslet a nap folyamán csak egyszer erősödött meg, amikor az MNB alelnöke hibának nevezte a júniusi sáveltolást.
Vágólapra másolva!

A kereskedők szerint alacsony forgalmú, eseménytelen nap volt a pénteki a bankközi piacon, annak ellenére, hogy több magyar vonatkozású piacbefolyásoló hír is napvilágot látott. Ezek közül fontos volt, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő intézet kedvezően ítélte meg a magyar gazdaság kilátásait.

A külföldi befektetők egyik hírre sem reagáltak. Délelőtt mindössze egyszer lendült meg érezhetően a forint iránti kereslet, amikor Adamecz Péter, az MNB alelnöke a júniusi sáveltolást hibának nevezte. Ekkor 258,20 forintról 257,50 forintig gyengült az euró. Ez a két árfolyam egyben az európai közös deviza szélső értékeit is jelentették a nap folyamán. A forint 8,56-8,80 százalék közötti keskeny sávban ingadozott egész nap.

A piacon úgy vélik, hogy a külföldi befektetők most a dollár, font és jen piacát figyelik, a feltörekvő piacok iránt megcsappant az érdeklődés. A dollárral 216,40/70 forinton kereskedtek, ami alig különbözött 2a csütörtök délutáni 216,40/60 forintos kurzustól.

A forintpiacon a likviditáshiány hatására jelentősen megugrottak az overnight kamatok. Délután már 10,50 százalékot is fizettek a hitelért, míg reggel és előző nap 9,40/50 százalék volt az egynapos kamatszint. A hosszabb lejáratokon a jövő hétre kamatcsökkenésre számítanak a piacon.

Az állampapírok piacán is csendes nap volt a pénteki, a hozamszintek minden lejáraton csökkentek 1-6 bázisponttal.