Több százezer bankszámlát zárolhatnak

Vágólapra másolva!
Akár több százezer bankszámlát is zárolhatnak január elsejétől, ha a bankoknak a jelenlegi formában kell végrehajtaniuk a pénzmosás elleni törvényt, amit még tavasszal szavazott meg a parlament - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A pénzmosás megelőzéséről szóló törvény szerint 2004 januárjától csak azoknak a megbízását teljesíthetik a bankok, akiknek hat személyes adata szerepel a nyilvántartásban. A legtöbb - különösen a 2001. előtt kötött - bankszámlaszerződés esetében ez a feltétel nem teljesül, ezért az ügyfeleknek személyesen fel kell keresniük a számlavezető pénzintézeteket, hogy megadják a szükséges információkat. Abban az esetben, ha az adatokat nem egészítik ki az év végéig, akkor január elsejétől a bankok - a törvényi előírásnak megfelelően - zárolják az ügyfél számláját, így az ügyfél nem kaphatja meg a számlájára érkezett összeget, nem indíthat tranzakciókat.

A jogszabályt még tavasszal szavazta meg a parlament, a bankok többsége azonban csak októberben küldte ki az első értesítéseket, így kevesebb mint két hónapot hagytak maguknak és ügyfeleiknek az adatok egyeztetésére. A pénzintézetek többsége valószínűleg abban bízott, hogy a kormány belátja, a törvény egyes rendelkezései végrehajthatatlanok és kezdeményezi azok módosítását. A jogszabályhoz valóban készült módosító indítvány, amely lazítaná a sérelmezett előírásokat. Ha a javaslatot a parlament jóváhagyja, január elseje helyett 2004. április elsejéig lesz idejük a bankoknak ügyfeleik azonosítására. A módosító indítvány már megengedné, hogy a számlatulajdonosok képviselő útján is igazolhassák magukat.

Banki betét/uzletinegyed/befektetes/bankibetet/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Levelet többnyire csak azok a lakossági ügyfelek kapnak, akiknek adatlapja kiegészítésre szorul, a gazdasági társaságokat viszont sok helyen kivétel nélkül értesítik. Az adtaszolgáltatás ugyanakkor az ügyfelek nagy részét érinti, az OTP Banknál például az ügyfelek többségénél egyetlen adat, a születési hely hiányzik a nyilvántartásból. A K&H Banknál az előzetes felmérések szerint 300 ezer számlatulajdonos nyilvántartása nem felel meg valamilyen okból a kívánalmaknak.