Húsz éve nem látott ütemben bővült az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok harmadik negyedévi GDP-növekedése 8,2 százalékos lehet, a kiigazított becslések szerint. Ez 1984 óta nem látott növekedési ütem. Az előzetes becslések szerint 7,2 százalékos volt a gazdaság bővülése az USA-ban. 
Vágólapra másolva!

A kedden nyilvánosságra hozott kiigazított becslés szerint az Egyesült Államokban a harmadik negyedben a várakozásoknál jóval erőteljesebben, 8,2 százalékkal nőtt a GDP. Utoljára 1984 első három hónapjában regisztráltak ilyen mértékű növekedést, írta a Bloomberg hírügynökség. A második negyedévben 3,3 százalékkal nőtt az amerikai GDP.

Az előzetes becslés 7,2 százalék volt, az elemzők a kiigazított becslést 8,0 százalékra vártak. Hétfőn a Wall Street-i kereskedésben komoly vételi nyomás mutatkozott a kedvező GDP-várakozásokra, a dollár erősödésére és a novemberi fogyasztói bizalmi index adatra. A fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban szorosan összefügg a gazdasági bővüléssel, ugyanis a magánfogyasztások teszik ki az amerikai GDP kétharmadát.

Megugrott a fogyasztók bizalma

Az amerikai fogyasztók gazdaságba vetett bizalmának erőteljes javulását jelzi a vezető gazdaságkutató csoport, a Conference Board novemberi fogyasztói bizalmi indexe. A mutató 91,7 pontra nőtt, a Dow Jones Newswires-CNBC által előzetesen megkérdezett 19 szakértő átlagosan 85 pontot várt. A fogyasztói bizalmi index októberben is felülmúlta a várakozásokat, akkor 81,7 pontra emelkedett.

Újabb adócsökkentés az Egyesült Államokban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030613ujabb.html

A magánfogyasztás a harmadik negyedévben 6,4 százalékkal nőtt, az előző év hasonló időszakához viszonyítva, ami az elmúlt 6 év alatt a legnagyobb mérték. Egyes elemzők szerint az adatok alátámasztják azt, hogy az amerikai gazdasági fellendülés valóban elkezdődött, és ez nem csak egy pillanatnyi fellángolás. A negyedik negyedévre egyez elemzők némi visszaesést várnak a GDP-növekedésében, mert szerintük a lakosságnak kevesebb költenivaló pénze lesz, annak ellenére, hogy beindul a karácsonyi vásárlási szezon. Ezt arra alapozzák, hogy a George W. Bush amerikai elnök által bevezetett adócsökkentések miatt a háztartásoknál megmaradt pénzt a harmadik negyedévben költötte el a lakosság.