Ecostat: jövőre 6 százalék lehet az infláció

Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben 3,1 százalékkal bővülhet a GDP, az államháztartás hiánya pedig elérheti a GDP 5,6 százalékát - áll az Ecostat elemzésében.
Vágólapra másolva!

A gazdaságelemző és informatikai intézet elemzése szerint az elmúlt hónapokban nem sikerült elérni a forint erősödését, a külföldi befektetések mennyisége pedig továbbra sem kielégítő. Az államháztartási hiány jövő évi csökkentését a kutatók kedvező jelnek tekintik, a költségvetési törvényben szereplő deficitnél ugyanakkor magasabb értékkel számolnak.

A PM-nél magasabb hiánnyal számolnak

Az államháztartás hiánya októberben már meghaladta az éves tervezettet, s az év hátralévő részében sem várható jelentős javulás - áll az előrejelzésben. A Pénzügyminisztérium is felfelé, GDP-arányosan 4,9 százalékra korrigálta idei prognózisát, ám az Ecostat 2003-ban ennél magasabb, 5,6 százalékos hiánnyal számol.

A kutatók szerint a belső egyensúly jövőre javul, a költségvetési törvényben számolt tételek némelyike azonban várhatóan nem a várt mértékben változik. Az uniós pályázatok elnyerésének hatékonyságától, valamint a tervezett közigazgatási kiadáscsökkentések valódi hatásától függően a hiány akár fél százalékponttal is meghaladhatja a kormány által tervezett 3,8 százalékot - vélik az Ecosatnál.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a külső egyensúly továbbra is romló tendenciát mutat, az export növekedési üteme nem kielégítő, finanszírozási oldalon még mindig meghatározóak az adóssággeneráló tételek. A fizetési mérleg hiánya - módszertani változással is számolva - várhatóan jövőre is 4 milliárd euró fölött lesz.