Hevesen ingadozik a forint árfolyama

Vágólapra másolva!
Délre többször is a 273 forint fölé emelkedett az euró árfolyama, de a két forintos gyengülés után nem sokkal ismét erősödés következett be. 12 óra után öt perccel egy euróval 270,70/271,20 forint között kereskedtek. Az euró gyengülése mögött a szakemberek jegybanki intervenciót sejtenek. Az MNB és a pénzügyi tárca közös közleményben jelentette be, hogy a jegybank minden eszközzel meg kívánja akadályozni a forint árfolyamának gyengülését.
Vágólapra másolva!

BÉT: gyengülő részvény-árfolyamok

A Budapesti Értéktőzsde is megsínyli a forint körüli bizonytalanságot. A vezető papírok árfolyama kivétel nélkül gyengül, kedden délben az irányadó BUX-index 150 ponttal volt gyengébb a hétfői zárásnál, és 9109 ponton állt. A legnagyobb, 200 forintos gyengülést a Richter részvényei szenvedték, délben 23 800 forintra csökkent az árfolyamuk. Az OTP-papírok árfolyma 50 forinttal 2860 forintra, a Matáv részvényeinek árfolyama pedig 12 forinttal 734 forintra csökkent.

Kedden reggel 9 órakor a budapesti bankközi piacon 269,75-270,25/euró árfolyamon nyitott a forint, míg kora reggel 273,25 forinton vásároltak eurót londoni és európai befektetők, nyolc óra körül pedig 271,75/271,90 forinton jegyezték a közös valutát. Délre többször is a 273 forint fölé emelkedett az euró árfolyama, de a két forintos gyengülés után nem sokkal ismét erősödés következett be. 12 óra után öt perccel egy euróval 270,70/271,20 forint között kereskedtek.

A piacon úgy vélik, hogy az euró piacnyitás előtti gyengülése a jegybank intervenciós forintvásárlása nélkül nem mehetett volna végbe.

A hivatalos nyitás előtt a külföldiek erőteljes jelenlétéről számoltak be a piacon, ahol ideges hangulatban hektikusan ingadoznak az árfolyamok.

A kereskedők nem tartják kizártnak a kamatfolyosó kiszélesítését sem, kamatemelésre viszont nem számítanak, mivel a pénteki is hatástalannak bizonyult.

Az éjszakai órákban a forint árfolyama a New York-i bankközi piacon tovább esett a budapesti záráshoz képest. A Bloomberg adatai szerint a forint 274,58-ig gyengült az euróval szemben, majd 272-273 körül stabilizálódott.

A forint árfolyama a hétfői hivatalos zárás utáni kereskedésben a pénteki szintnél is gyengébbre szintre esett: egy euró 271,90/272,40 forintot ért a bankközi devizapiacon este fél nyolckor.

Válságszintre gyengült a forint a zárás utáni kereskedésben/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031201valsagszintre.html

A Magyar Nemzeti Bank pénteken 300 bázisponttal 12,5 százalékra emelte az alapkamatot, miután a Monetáris Tanács rendkívüli ülésén így döntött.

A testület a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben a forintárfolyam jelentősen gyengült, az állampapírhozamok pedig emelkedtek. A külföldi befektetők elbizonytalanodtak, aminek a jegybank szerint az államháztartás magas hiánya és a gyors lakossági hitelexpanzió miatt emelkedő folyó fizetési mérleghiány az oka.