Az OPEC változatlanul hagyta a termlési kvótát

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportőr Országok szervezete (OPEC) a szervezet bécsi értekezletén nem csökkentette a tagországok olajkitermelési szintjét. Az OPEC februárban összeül, hogy ha kell, a termelés mérséklésével megakadályozza az olajárak csökkenését.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében továbbra is érvényben marad a napi 24,5 millió hordós termelési limit a tagországok számára. Az OPEC-et továbbra is aggasztja az iraki és az orosz olajtermelés növekedése, ha pedig a világ olajfelhasználása még egy negyedéven keresztül mérséklődik, az az olaj világpiaci árának csökkenéséhez vezet. A Brent típusú nyersolaj ára 1,5 százalékkal, 28,68 dollárra esett Londonban - írja a Bloomberg.

Elemzők szerint a februári miniszteri értekezleten az OPEC termelési kvótájának a visszafogásáról döntenek. A miniszteri bizottság csütörtöki javaslata tükrözte a legtöbb miniszter véleményét, akik azt mondták, hogy nincs szükség a termelés visszafogására, miután magas az energiahordozó ára és kiegyensúlyozott a piac.

A bizottság úgy foglalt állást, hogy az olajkartellnek napi 1,5 millió hordóval kell csökkentenie jelenlegi 24,5 millió hordós termelési kvótáját, amint Irak a jövő év elején napi 2,5 millió hordóra növeli a termelését. Az iraki olajügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy Irak novemberi napi olajtermelése 2 millió hordó volt, amit a jövő első negyedév végére 2,8 millióra növel.