Felfüggesztette az acélipari védővámokat az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat, csütörtöki bejelentése szerint, felfüggesztette az acélipari termékekre tavaly márciusban kivetett, világszerte bírálatokat kiváltó védővámokat, ezzel elhárítva a transzatlanti kereskedelmi háború kockázatát. A védővámok eltörlése washingtoni idő szerint éjféltől lép életbe.
Vágólapra másolva!

A bejelentésre reagálva az Európai Unió közölte, hogy a maga részéről ugyancsak lemond az amerikai importra beígért megtorló büntetővámok bevezetéséről. Az amerikai acélipar nyomására bevezetett amerikai védővámoknak eredetileg 2005-ig kellett volna érvényben lenniük, mindazonáltal Bush elnök nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a védővámok elérték céljukat, itt az idő, hogy eltöröljék azokat.

Pascal Lamy, az EU kereskedelmi biztosa Brüsszelben az amerikai védővámok eltörlésére válaszul a december 15-től érvényesíteni kívánt uniós szankciós rendszer befagyasztását és eltörlését jelentette be péntektől. Közölte, hogy ezzel együtt az unió saját acéliparát védő intézkedéseket is eltörlik; ezeket az intézkedéseket amerikai acélipari védővámok bevezetésével egyidőben tették meg.

Az EU decemberben, a legújabb adatok szerint, mintegy 2,4 milliárd eurónyi amerikai árut érintő szankciókkal készült visszavágni, ha az amerikai acélipari védővámokat nem vonták volna vissza. Ezzel az érintett amerikai áruk - egyebek között acélipari termékek, narancslé, napszemüvegek, motorcsónakok, fénymásolók - összesen évi 600 millió euróval drágultak volna meg az unióban. Az ügyben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is elmarasztalta az Egyesült Államokat.

Az EU korábban úgy nyilatkozott, hogy szankcióit a WTO újabb, immár végső, decemberben esedékes döntése után öt nappal lépteti életbe, ha addig Washington nem vonja vissza a vámrendeletet. A Kereskedelmi Világszervezet augusztusban az amerikai acélvámok körül kialakult vitában az európai acélgyártók javára döntött az Egyesült Államokkal szemben: a WTO genfi bejelentése szerint a bevezetett amerikai védővámok nem összeegyeztethetők azokkal a szabályokkal, amelyekre az egyes tagországok hivatkozhatnak hazai iparágaik védelmében.

Az EU üdvözölte a WTO-döntést, amely főleg a svéd, a francia, az olasz, a brit és a német acélgyártókat érinti. Az amerikai elnök, a hazai acélgyártók nyomására tavaly március elején jelentette be a 30 százalékig terjedő acélipari védővámokat. Az új vámok minden amerikai acélimportra vonatkoztak, kivéve olyan szoros partnerektől, mint Kanada, Mexikó, Izrael és Jordánia - Brazília könnyítést kapott -, és nem vonatkoztak azokra a fejlődő és reformországokra sem, amelyek részaránya az amerikai acélimportban nem éri el a 3 százalékot.

Ez utóbbiak közé tartozik egyebek között Bulgária, Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Törökország és Magyarország. Súlyosan érintette viszont a védővám az EU-n kívül Oroszországot, Ukrajnát, Kazahsztánt és Fehéroroszországot.