Újabb rekordot döntött az euró

Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint csütörtök délután újabb rekordot ért el az euró árfolyama: ezúttal a New York-i bankközi piacon emelkedett 1,2146/dollárig, mielőtt kissé visszaesett. Csütörtökön késő délután 1,2083 dollár volt a londoni bankközi piacon.
Vágólapra másolva!

Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dollárt ért el a közös valuta. Eddigi mélypontja 0,8225 dollár volt, 2000. októberben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az utóbbi időben azért döntöget rekordokat a közös valuta - csütörtökön ötödik napja egyvégtében - mert a piac az amerikai folyómérleg- és költségvetési hiány, valamint az Egyesült Államokat érő terrorfenyegetések miatt leértékeli a dollárt. A távol-keleti befektetők megkezdték az amerikai állampapírok nagyobb arányú eladását.

Az euró annak ellenére erősödik, hogy az Európai Központi Bank a csütörtöki kamatértekezletén - a júniusban elért rekordmélységben - 2 százalékon hagyta az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, mivel úgy ítélte meg, hogy az euróövezeti fellendülés még bizonytalan és inflációs veszély nincs, sőt, jövőre a tizenkét hónapra 2 százalék körüli infláció némi csökkenése is várható.