Rövid távon hatnak a stabilizációs intézkedések

Vágólapra másolva!
A Kopint-Datorg szerint a stabilizációs intézkedések rövid távon segíthetnek a devizapiac megnyugtatásában, miközben bővítik a monetáris politika mozgásterét. A kutatóintézet legfrissebb konjunktúrajelentése szerint hosszabb távon csak akkor lesznek eredményesek, ha lényegesen javul a lakosság megtakarító pozíciója.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet idén 2,8 százalékos GDP-növekedéssel számol, 0,1 százalékponttal magasabbal, mint legutóbb. Az infláció idén 4,7 százalék lehet, a külkereskedelmi mérleg hiánya elérheti az 5 milliárd eurót, az államháztartás hiánya pedig a GDP 5,4 százalékát.

Jövőre 3,2 százalékos GDP-növekedéssel, a lakossági fogyasztás bővülésének jelentős, az idei 7,2 százalékról 2,3 százalékra történő mérséklésével számol a Kopint-Datorg. Az infláció jövőre 6,3 százalék lehet, a külkereskedelmi mérleg hiánya 4,5 milliárd eurót tehet ki, a folyó mérleg hiánya a GDP 6,1 százalékára, az államháztartásé pedig 4,3 százalékára mérséklődhet.

Szigorúbb lakáshitelezés, feszesebb büdzsé/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031210akormany.html

Palócz Éva tudományos vezérigazgató-helyettes megalapozottnak tartja a kormány december 10-i intézkedéseit. Szerinte új költségvetésre nincs szükség, és már nem is lehetne összeállítani. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a jövő évi büdzsé két problémás pontjára, a lakástámogatások és az adósságszolgálat várhatóan a terveket jelentősen meghaladó mértékére. A lakástámogatási rendszer szigorítása ellenére nem várható, hogy jövőre csökken a költségvetés terhe, csak a bővülés üteme mérséklődik - mondta.

Bartha Attila tudományos főmunkatárs szerint jövőre minden területen mérsékelt javulás figyelhető majd meg a gazdaságban, de az egyensúlyproblémák fennmaradnak. Kedvezőtlennek nevezte, hogy a bruttó államadósság jövőre vészesen közel kerülhet a maastrichti 60 százalékos szinthez.

Az euró 2008-as bevezetéséről a kutatók úgy vélekedtek, a jelenlegi mutatók alapján ugyan megvalósítható a közösségi valuta 2008-as bevezetése, ám reálisabbnak tartottak egy későbbi időpontot.