Szaddám-hossz a világ tőzsdéin

Vágólapra másolva!
A volt iraki vezető, Szaddám Huszein elfogásának hírére emelkedtek a már nyitva lévő piacok a világ nagyvárosaiban, és minden bizonnyal hossz elé tekint a Wall Street kereskedése is. A tokiói értéktőzsde Nikkei 225-ös mutatója 3 százalékot meghaladó értékben zárt, a dollár pedig erősödést mutatott az euróval szemben a hírre.
Vágólapra másolva!

A közép-európai idő szerint reggel fél kilenckor záró Nikkei 225-ös indexen lehetett először felmérni a Szaddám Huszein elfogása jelentette tőzsdei optimizmust: a japán mutató 3,16 százalékos emelkedéssel, idei csúcsán 10 490,77 ponton zárt, ami július óta a legnagyobb mértékű emelkedés.

Forrás: ==
Mikulás helyett Szaddám-hossz

Az euróval szemben hetek óta rekord-mélypontokat halmozó dollár éppen múlt pénteken állította be legújabb negatív csúcsát, amikor 1,23 dollár ért egy eurót a nemzetközi devizapiacon. A hírre az amerikai fizetőeszköz - igaz, csak kis mértékben - is erősödésnek indult, és hétfőn délután egy órakor 1,22 dollárért adtak egy eurót. A dollár a svájci frankkal és a japán jennel szemben is erősödést mutatott.

Az európai vezető tőzsdemutatók mind jelentős erősödéssel nyitottak. Délután egy körül a legnagyobb erősödést a frankfurti DAX-index mutatta, 1,35 százalékos erősödéssel. A párizsi CAC-40-es mutató is komoly emelkedésben volt, 1,25 százalékkal. A londoni FTSE-100-as 0,57 százalékot erősödött. Budapesten a BUX-index 1,58 százalékos emelkedésben volt. Az európai tőzsdéken optimistán fogadták ugyan, de az elemzők szerint némi kivárás is jellemző a befektetőkre: mindenki azt várja, hogy New York kinyisson.

Emelett a BBC News által megkérdezett szakértők szerint az emelkedés inkább pillanatnyi eufória, amely nehezen lesz fenntartható. Sok függ attól, hogy a volt iraki vezető elfogása valóban az a fordulat az újjáépítési folyamatban, amit az Amerika vezette koalíció remél. Amennyiben az iraki olajvezetékeket továbbra is támadás éri, és nem csökken a koalíciós csapatok elleni támadások száma, akkor ismét felélénkülnek az iraki megszállással kapcsolatos félelmek, mondták a szakértők.

A vezető tőzsdeindexek március (az Irak elleni támadás kezdete) óta folyamatosan vesztettek értékükből. Közben ezt némileg ellensúlyozta a világgazdaságba vetett egyre nagyobb bizalom, a Dow Jones azonban tavaly május óta először zárt 10 ezer pont fölött múlt csütörtökön.