Csalással választották meg a szerb jegybank elnökét

Vágólapra másolva!
Belpolitikai vihart korbácsolt Szerbiában a legnagyobb kormánypárt, a Demokrata Párt (DS) öt hónapos késéssel jött beismerése, miszerint egyik képviselője jóvoltából csalással választotta meg a parlament a jegybank elnökét. A beismerés ellenére a jegybank elnöke nem kíván lemondani.
Vágólapra másolva!

Boris Tadic védelmi miniszter, a DS alelnöke - aki a pártlistájának névadója és első helyezettje a két hét múlva esedékes parlamenti választáson - vasárnap ismerte be, hogy a párt egyik képviselője, Neda Arneric július 22-én, a jegybankelnök és a jegybanktanács megválasztásakor nem volt jelen a parlamentben, hanem a törökországi Bodrumban üdült, noha a törvényhozás jegyzőkönyveiben az áll, hogy ő is szavazott. Másnap Arneric asszony is megerősítette, hogy hiányzása miatt a parlament nem volt határozatképes.

Távozik a szerb jegybank vezérkara/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030721tavozik.html

A beismerés ellenére Kori Udovicki, a nemzeti bank elnöke bejelentette, hogy nem kíván lemondani posztjáról, s addig marad a jegybank élén, amíg a parlament nem hívja vissza. Szerbiának jelenleg nincs parlamentje, és az elkövetkező egy-másfél hónapban várhatóan nem is lesz.

A választási kampány lázában élő Szerbiában hatalmas vihart korbácsolt a DS beismerése. A párt ellenlábasai nem hagyták ki az alkalmat, hogy politikai haszonszerzésre használják ki a kései vallomást.

A Szerbiai Demokrata Párt szerint ha már Tadic kinyitotta Pandora szelencéjét, akkor be kell ismernie azt is, hogy pártbeli kollégái korábban is szavazatot loptak, s igaz az a híresztelés, miszerint Borislav Novakovic újvidéki polgármester Görögországban tartózkodott, amikor helyette voksolt egyik párttársa. A szerb radikálisok azt hangoztatják, hogy a parlamenti szavazatlopásnál nem létezik nagyobb bűn, és aki a törvényhozásban tolvajlással foglalkozik, az mindenütt lop. A DS egykori szövetségesei is keményen bírálják a pártot, mondván, a távszavazás nem csupán hiba, hanem bűncselekmény.

A DS ugyanakkor párton belüli megtisztulásként igyekszik beállítani a dolgot. A liberális, Danas című belgrádi lap kedden azt írta, hogy a DS beismerése beleillik a párton belüli katarzis folyamatába. A párt korábban kompromitált személyiségei többé nincsenek előtérben, és a beismeréshez hasonló gesztusok talán meggyőzik a reformtömb szavazóit arról, hogy a párt nemcsak botrányhősökből áll. A Politika című lap szerint azonban sokan hajlamosak azt hinni, hogy Tadicék beismerése csupán választási kampányfogás volt.