Megszavazták Schröder reformcsomagját

Vágólapra másolva!
Megvan a többség Gerhard Schröder kancellár neoliberális jellegű gazdasági, adócsökkentő, elbocsátásbarát csomagtervéhez: megszavazták a Bundestagban és a Bundesratban az Agenda 2010 program némiképp felvizezett változatát, írta a Népszabadság. Ettől remélik, hogy növekedésre ösztönzi a német gazdaságot. A tegnap elfogadott csomag a második világháború óta létező, demokratikus Németország eddigi legátfogóbb reformja, amely csökkenti az adókat, szigorítja a munkanélküliek elbírálását, könnyíti az elbocsátásokat, támogatja a megtakarításokat és a beruházásokat.
Vágólapra másolva!

Schröder tervét tegnap gyakorlatilag az ellenzék mentette meg a kudarctól, mert az első jelentések szerint 12 kormánypárti képviselő nemmel szavazott. (A Bundestagban, a német parlament "alsóházában" a szocdem-zöld koalíciónak mindössze kilencszavazatos többsége van.)

Forrás: MTI
Schröder: Megvan a reform

A reformcsomag céljaival a kormánypártok és az ellenzék is egyetértettek, de a konkrét módszerekkel kapcsolatban különböző véleményen voltak: a reformjavaslatok októberben, illetve novemberben már megkapták a többséget a Bundestagban (ahol a kormánypártoknak van többségük,), de az ellenzék blokkolta őket a Bundesratban (ahol viszont a konzervatívok vannak többen), írta a Népszabadság.

Az elfogadott adóreform értelmében a legalacsonyabb szja-adókulcs 16 százalék, a legmagasabb 45 százalék lesz (2005-től 42 százalék). A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció mindkét esetben ennél is alacsonyabbat szorgalmazott, de az ország eladósodása miatt az ellenzék ezt nem fogadta el. Az utolsó utáni pillanatokban borzolta még a kedélyeket, hogy a pénzügyminisztériumban valaki elszámolta magát, és egymilliárd euróval kevesebb pénz maradt a büdzsében, mint amiben az egyeztető bizottságban megállapodtak.

Újabb tömegdemonstráció lesz

Sztrájkol a kelet-német fémipar/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030602sztrajkol.html

A reformcsomag legvitatottabb pontja szerint a tartós munkanélkülieknek a jövőben bármilyen állást el kell fogadniuk, akkor is, ha az a legutóbbi bérszínvonaluk alatt van. Ebben a kormány és az ellenzék egyetértett, de felháborodva tiltakozott ellene a kisebbik koalíciós partner, a zöldek pártja. A parlament két háza tegnap összesen 12 törvényjavaslatot tárgyalt. Utána januárig mindenki szabadságra megy. A szakszervezetek viszont máris bejelentették, hogy jobb, ha Schröder forró télre készül: Frank Bsirske, a ver.di szakszervezet elnöke szerint "az eredetileg is rossz elképzelésekből csak még rosszabbak lettek", és ezért ismét tömegdemonstrációkat fognak hirdetni.