Ötéves eurókötvényt bocsát ki Lengyelország

Vágólapra másolva!
A lengyel pénzügyminisztérium hétfői bejelentése szerint a Credit Swiss First Boston és a Dresdner Kleinwort Wasserstein bankokat választotta a 2004 elejére tervezett lengyel eurókötvény kibocsátás lebonyolítására. Az eurókötvény ötéves lejáratú lesz.
Vágólapra másolva!

Korábban a minisztérium úgy nyilatkozott: reményeik szerint 2,0-2,5 millió euró értékű nemzetközi kötvényt bocsátanak ki a jövő év első negyedében. Az Euromoney nyáron kiadott éves értékelése szerint a feltörekvő európai piacok közül Lengyelország volt a legügyesebb szuverén adósságkibocsátó a megelőző 12 hónapban. A vezető londoni gazdaságpolitikai szakfolyóirat júniusi számában közölt átfogó értékelés szerint a feltörekvő Európa devizaadósság-piaca zsúfolt és igen forgalmas volt az azt megelőző egy évben a kedvező klíma miatt. Az összes térségbeli adós közül is azonban kitűnt Lengyelország, amely a legkifinomultabb szerkezetű kibocsátási programmal jelentkezett a piacon: a befektetői bázis színesítése végett dollár- és jenalapú kötvénykibocsátásokat is végrehajtott.

Gyengíti a forintot a lengyel költségvetési krízis/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031021gyengiti.htmlA magyar bérek utolérték a lengyelt/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031007amagyar.htmlFogyasztásban Lengyelország, felhalmozásban Szlovákia vezet/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031007fogyasztasban.html

Lengyelország - tavaly decemberi bejelentése szerint - 5 milliárd euró értékű szuverén eurokötvény-kibocsátást hajt végre a következő néhány évben. A program 2003 első negyedében egy, az eredeti tervekhez képest megemelt összegű, 1,25 milliárd eurós, 10 éves futamú, rögzített kamatozású kibocsátással kezdődött. A nyilatkozat szerint a középtávú kötvénykibocsátási program lehetővé teszi az adósságkezelés hatékonyabbá tételét és csökkenti a devizaadósság-szolgálat költségeit.

A hosszú futamú lengyel szuverén küladósságot a Fitch Ratings és a Standard and Poor’s BBB plusszal sorolja. A Moody’s Investors Service - az euróintegrációra hivatkozva - a többi kelet-európai EU-tagjelölttel együtt Lengyelország kül- és beladósi minősítését is összevonta, a zlotyadósság A-2-es szintjén, amely két osztályzattal magasabb a másik két hitelminősítő osztályzatánál.