Szökésben a Parmalat tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Nem jelent meg a vizsgálóbírók előtt szerdán Calisto Tanzi, a Parmalat olasz tejipari óriás 65 éves alapító tulajdonosa és fia, Stefano, miközben az olasz hatóságok házkutatásokat tartottak a családnál a mérleg- és könyvvitel-hamisítás nyomainak fellelése érdekében.
Vágólapra másolva!

A Tanzi család ügyvédje olasz sajtóértesülések szerint arról tájékoztatta az ügyészséget: Tanzi és fia Spanyolországból telefonáltak, hogy egy ideig pihenésre van szükségük, de később ismét hajlandók lesznek megjelenni a kihallgatásokon, amint e hét elején is tették. Az ügyvéd szerint nincs szó szökésről, a Tanzi családra azonban óriási nyomás nehezedik a sajtó részéről, ezért "kénytelenek voltak" nyugodalmasabb helyre vonulni. Később az ügyvéd azt mondta, hogy Stefano Olaszországban, Milánóban van, de hogy apja hol tartózkodik, azt nem tudja. A pármai ügyészség szerdán átkutatta a család birtokait.

A Parmalat - amelyet a gazdasági sajtó hovatovább az "európai Enronnak" nevez - szerdán csődvédelmet kért egy pármai bíróságon, amelyet gyorsított eljárásban meg is kapott. A gyorsított eljárást az olasz kormány kedden kiadott rendelete tette lehetővé. Az olasz ipari minisztérium egyszersmind kinevezte a Parmalat egy hete szolgáló új elnök-vezérigazgatóját, a jeles cégmentő hírében álló Enrico Bondit a Parmalat gondnokává, a cég átszervezése céljából. Ezt ugyancsak a kedden kiadott rendelet tette lehetővé.

Az olasz kormány szeretné megmenteni a Parmalatot - az 1961-ben alapított vállalat ma Olaszországban a nagyságra nyolcadik ipari vállalkozás, a botrány előtt több mint 2 milliárd eurót ért a tőzsdén, most alig 80 millió euró a piaci értéke, jelenleg harminc országban 35 ezer embert foglalkoztat -, habár a mentőakció elemzők szerint drága lesz, és beleütközhet az EU állami segítségről szóló, korlátozó szabályaiba. Az olasz kormány kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget.

Az első hírek szerint Bondi vagyonrészek eladásával fog kísérletezni a vállalat magjának megmentése végett. A mentőtervet 180 napon belül kell beadnia az ipari minisztériumba jóváhagyásra. A Parmalat-kötvények tulajdonosai szerdán támogatólag fogadták Bondi kinevezését gondnokká.

Közben az olasz kormány gőzerővel dolgozik azon is, hogy január elejére összehozzon egy másik rendeletet is az olasz részvénypiac-felügyeleti hatóság, a CONSOB jogainak fölerősítésére. Most kiderült, hogy a CONSOB már a kilencvenes évek elején felfigyelt a Parmalatra, de a hatalma nem volt elegendő. Az eddigi szabályozás szerint a felügyeleti hatóság kérhet ugyan iratokat a cégektől, de ha azok nem adják ki a kért dokumentumokat, akkor a CONSOB csak hosszadalmas bírósági eljárás révén juthat hozzá - esetleg - a szükséges papírokhoz. Az olasz központi bank elnöke, Antonio Fazio szerdán a felügyeleti rendszer elégtelenségét okolta a Parmalat-ügyért. A kilátások azonban még kétesek: az olasz ipari minisztérium ugyanis egységes új felügyeletet szeretne, és akkor a központi bank jelenlegi bankfelügyeleti illetékessége csorbulna.

Az olasz ügyészségi vizsgálat során annyi már kiderült, hogy a Parmalat holding mérlegeit 1988 óta rendszeresen meghamisították, amivel legalább 8,7 milliárd eurós felhalmozott hiányt igyekeztek palástolni. Ebben van 2,9 milliárd eurónyi kötvénytartozás is vissza nem vásárolt kötvények után, jóllehet a könyvekben ezeket már visszavásároltként tüntették fel. A sajtó ugyanakkor tízmilliárd euró eltűnéséről beszél.

Hétfőn egyszer már kihallgatták a Parmalat vagy kéttucatnyi volt és jelenlegi vezetőjét, köztük Calisto Tanzit, a Parmalat közelmúltban lemondott elnök-vezérigazgatóját és alapítóját is.