Rekordévet zártak az autókereskedők

Vágólapra másolva!
Minden eddigi hazai rekordot megdöntöttek 2003-ban az autókereskedések, ugyanis nem kevesebb mint 210 ezer új személyautó talált gazdára tavaly. Szakértők szerint az óriási keresletnövekedés hátterében előrehozott vásárlások állhatnak, mivel sokan félnek attól, hogy a csatlakozás után drágulhatnak az autók - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Tavaly közel 210 ezer új autót adtak el a hazai márkakereskedések, amivel minden eddigi rekordot megdöntöttek - mondta a Magyar Hírlapnak Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke, aki azt is hozzátette, hogy a keresletnövekedés 2002-höz képest 21 százalékos. A szakember szerint a rekordeladás mögött előrehozott vásárlások állnak, sokan ugyanis attól tartottak, hogy drágulni fognak az új autók.

Ez nem nélkülöz minden alapot - tette hozzá az MGE elnöke -, ugyanis 2005-ig az Európai Unióban a gyártóknak harmonizálniuk kell átadási áraikat. A tagországokban nem lehet öt százaléknál nagyobb különbség a generálimportőrök beszerzési áraiban. Ez 2005-ig 10-15 százalékos drágulást hozhat.

A hazai eladási statisztikát - akárcsak az elmúlt években - toronymagasan a Suzuki vezeti, míg a második helyen az Opel áll. A dobogó harmadik fokát a Renault foglalja el: tavaly az első kilenc hónapban 15568 személygépkocsit és kishaszonjárművet adtak el.