Hatalmas állami segítség két kínai banknak

Vágólapra másolva!
Kína mintegy 45 milliárd dollárnyi friss tőkét biztosít a két legnagyobb bankja számára, hogy kisegítse a korábbi rossz hitelek miatt destabilizálódott bankszektort és felkészítse a pénzintézeteket a tőzsdei bevezetésre - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A nagy kínai vállalatok iránti külföldi befektetői kereslet jelentősen megnőtt az utóbbi időben, miután a kínai gazdaság egy év alatt több mint 8 százalékkal bővült. A kínai bankszektor ugyanakkor az elmúlt évek rossz hitelkihelyezései miatt szenved. A négy legnagyobb pénzintézet mintegy 300 milliárd eurós kölcsönéből becslések szerint 60 milliárd van veszélyben, ennek visszafizetésére gyakorlatilag nincs esély.

A 45 milliárd dolláros állami segélyt a két legnagyobb kínai pénzintézet, a Bank of China és a China Construction bank kapja az állam devizatartalékainak terhére. Az intézkedés a kínai kormány azon törekvését szolgálja, hogy a négy legnagyobb bankot 2006-ig bevezessék a tőzsdére, várhatóan azonban erre jóval hamarabb sor kerül - írja a BBC News Online.