Tovább nő a világ dohányfogyasztása

Vágólapra másolva!
A jelen évtizedben tovább emelkedik a világ dohányfogyasztása, úgy, hogy az ipari országokban csökken, a fejlődő országokban pedig nő a dohányzók száma - áll az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) csütörtökön közzétett tanulmányában, amely szerint 2010-ben világszerte 1,3 milliárd lesz a dohányosok száma. 1998-ban 1,1 milliárd volt.
Vágólapra másolva!

A dohányzásellenes kampányok nyomán az ipari államokban csökkenőben a dohányzók száma, míg a fejlődő államokban egyre többen dohányoznak. A következő években a világ dohányfogyasztása az eddigiekhez képest lassabban nő, és a világ népességének növekedése miatt az egy főre jutó dohányfogyasztás a mostani évi 1,6 kilogrammról 1,4 kilogrammra csökken. A dohányzás elleni küzdelem további erősítése az egy főre jutó dohányfogyasztást tovább csökkentheti - a FAO tanulmánya szerint.

Dohányt több mint száz országban termesztenek. A fő dohánytermelő országok Kína, India, Brazília, az Egyesült Államok, Törökország, Zimbabwe és Malawi - a világ dohánytermelésének több mint 80 százalékával. A termelés 35 százalékát Kína adja, amely 320 millió dohányossal egyszersmind a világ legnagyobb dohányfogyasztója is.