Az ország kétharmada rendelkezik bankkapcsolattal

Vágólapra másolva!
Magyarországon mintegy 5,5 millió személy, a felnőtt lakosság 68 százaléka rendelkezik bankkapcsolattal. A lakossági bankkapcsolatok száma 7,85 millió, ami azt jelenti, hogy egy-egy ügyfél átlagosan 1,43 bank ügyfele. Ezzel Magyarország a középmezőnyben foglal helyet a régióban. - derül ki a GfK Piackutató Intézet 2003 harmadik negyedévi kutatásából.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint főként a szellemi foglalkozásúak és a legmagasabb jövedelműek csökkentették bankkapcsolataik számát az utóbbi időben. Több bankkal szerződni a 40-49 éves korosztály hajlamos, továbbá a hitelt felvevők. Az egyes demográfiai csoportok közül ugyanakkor továbbra is a szellemi foglalkozásúak között a legnagyobb a banki ügyfelek aránya, mintegy 93 százalék. Jelentősen bővült a bankok ügyfélköre a tizenéves felnőttek körében, és eléri a 44 százalékot.

Bankkártyával az ügyfelek kétharmada (66 százaléka) rendelkezik, és a felnőtt lakosság 42 százalékának van valamilyen bankkártyája. A kártyatulajdonosok aránya felülreprezentált a 20-49 évesek, legalább érettségizettek, legalább havi nettó 140 ezer forint jövedelmű háztartásban élők és a 20 ezer lakosúnál nagyobb városban lakók körében.

A kártyákat a tulajdonosok zöme (93 százaléka) automatából történő pénzfelvételre használja. Vásárlásra 50 százalékuk, pénzfelvételre bankfiókból 20, míg mobilkártya feltöltésére ATM automatában 12 százalék.

A bankkártyát a diplomások és a budapestiek az átlagot meghaladó mértékben használják vásárlásra. Rajtuk kívül felülreprezentáltak a 20-39 évesek, érettségizettek, havi nettó 200 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők és az 50 ezer lakosúnál nagyobb városban lakók. A bankkártyákat leginkább bevásárlóközpontokban és hipermarketekben használják vásárlásra a kártyatulajdonosok.

Az ATM automatákból az egy pénzfelvételre jutó átlagos összeg viszonylag magas, 25 ezer forint. Ennek oka, hogy sokan ebben a formában veszik fel a havi fizetésüket.

Magyarország a középmezőnyben a régióban

A közép-kelet-európai országok közül 2002-ben Szlovéniában a lakosság 99, Ausztriában 97, Horvátországban és Csehországban 83-83, Szlovákiában 82 százalékának volt banki kapcsolata. Magyarországon a tavalyelőtti évben a lakosság 66 százalékának volt valamilyen banki kapcsolata.A magyarországinál alacsonyabb a mutató Lengyelországban (57 százalék), Bosznia-Hercegovinában (59 százalék), Szerbia-Montenegróban (52 százalék), Oroszországban (49 százalék), Ukrajnában (42 százalék), Romániában (35 százalék), és Bulgáriában (22 százalék) volt.

A GfK elemzése szerint Szlovéniában és Horvátországban azért kimagasló a banki ügyfelek aránya, mert a nyugdíjakat folyószámlára utalják át. Szlovéniában a 60 év felettiek 83, Horvátországban pedig 79 százaléka rendelkezik folyószámlával. Magyarországon mindössze 28 százalék, a 2000. évi GfK-adatok alapján.

A bankban tartott megtakarítások magas aránya jellemző Szlovéniában, Csehországban és Szlovákiában. Takarékbetétkönyvben tartja spórolt pénzét a szlovákok 53, szlovének 48 és a csehek 42, de a magyaroknak csak 22 százaléka. Nálunk ez a megtakarítási forma fokozatosan megy ki a divatból, és főleg idősebbek kedvelik.