Most Kína indít acélháborút

Vágólapra másolva!
Kína bejelentette, hogy 55 százalékos vámot vet ki az importált hengerelt acéltermékekre. Az indoklás szerint az olcsó külföldi acéláruk végzetes hatással vannak a belföldi gyártókra. Az intézkedés elsősorban az orosz, ukrán, kazah, dél-koreai és tajvani termékeket érinti - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország a világ legnagyobb acélgyártója és felhasználója, de a belföldi gyártók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az olcsó külföldi import, illetve az elavult technológia miatt. A kínai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a külföldi cégek szándékosan a kínai gyártók árai alá ígértek, komoly károkat okozva ezzel a kínai acélvállalatoknak. Ezért az acélvámokat a bejelentést követően azonnal bevezetik, és a rendelkezés öt évig marad életben.

A bejelentés hatására a kínai acélipari vállalatok részvényeinek árfolyama emelkedni kezdett a tőzsdéken. Az intézkedés várhatóan heves tiltakozást vált ki a világ nagy acélexportőreiből. A kínai kormány ráadásul korábban nagy összegekkel támogatta az acélipart, ami növeli az acélgyártó országok aggodalmát.

Mint ismert George W. Bush amerikai elnök tavaly decemberben törölte a külföldi acélárukra kivetett 30 százalékos vámot, miután a Világkereskedelmi Szervezet illegálisnak nyilvánította az intézkedést. Három héttel ezelőtt Kína egyébként megszűntette az amerikai termékekre kivetett vámot, amelyet az amerikai döntés miatt vezetett be egy évvel korábban - írja a BBC News Online.