Akár négy évet is csúszhat az euró bevezetése

Vágólapra másolva!
Az unióhoz csatlakozó országok egy része számára kétséges, hogy tartani tudják magukat az euróövezethez történő csatlakozás 2009-re tervezett dátumához, hangzott el a Bécsben megrendezett Euromoney-konferencián. A szakemberek szerint Magyarország akár 2010-ig vagy 2012-ig is elhalaszthatja az euró bevezetését. A konferencián közép- és kelet-európai pénzügyminisztériumok, nemzeti bankok, nemzetközi és kereskedelmi pénzintézetek és befektetői cégek képviselői vettek részt. A jelenlévők 82 százaléka helyes lépésnek tartja az euróövezethez történő csatlakozást. 
Vágólapra másolva!

Az euróövezethez való csatlakozás kérdése volt a legfontosabb témakör Bécsben az Euromoney-konferencia szerdai zárónapján. A kétnapos nemzetközi tanácskozáson a közép- és kelet-európai térség országaiból mintegy 700-an vettek részt pénzügyminisztériumok, nemzeti bankok, nemzetközi és kereskedelmi pénzintézetek, befektetői cégek képviseletében. A résztvevők mindenekelőtt arról tanácskoztak, hogy az Európai Unióhoz májusban csatlakozó 10 ország mikorra lesz kész az euróövezethez történő csatlakozásra, gyorsan vagy lassúbb ütemben vezetheti-e be a területén az európai közös fizetőeszközt.

Egységes álláspont nem alakult ki az euró bevezetésének a helyes üteméről, a csatlakozó országok képviselői általában a mielőbbi bevezetés mellett foglaltak állást, míg a pénzügyi élet más képviselő a lassúbb bevezetés mellett érveltek, és nem támogatták, hogy az egyes országok már most pontos dátumokat határozzanak meg az euró bevezetésére.

Az előbbiek közé tartozott a lett nemzeti bank elnöke is, aki szerdai felszólalásában úgy fogalmazott: nincs ok arra, hogy visszavonják az euróövezethez való lett csatlakozás 2007-re megadott legkorábbi dátumát. Emlékeztetett arra, hogy országa ehhez már évek óta teljesíti az egyik legfontosabb kritériumot, az államháztartási hiány 3 százalékos szint alatt tartását.

Willi Hemetsberger, a Bank Austria Creditanstalt igazgatóságának elnöke viszont úgy vélte, hogy az újonnan csatlakozó országok egy része számára kétséges, hogy tartani tudják magukat az euróövezethez történő csatlakozás 2009-re tervezett dátumához. A bankszakember név szerint is megemlítette Lengyelországot és Magyarországot, amelyek véleménye szerint akár 2010-ig vagy 2012-ig is elhalaszthatják az euró bevezetését. Hozzáfűzte, hogy más országok sincsenek védve ezzel szemben.

A résztvevők döntő többsége egyetértett abban, hogy hasznos az euróövezethez történő csatlakozás. A konferencián szerdán készített felmérés szerint a bécsi Inter-Continental rendezett tanácskozás résztvevőinek a 82 százaléka helyes lépésnek tartja az euróövezethez történő csatlakozást, 32 százalék pedig egyenesen nagyon jó dolognak minősítette azt, és csak 12,4 százalék értékelte negatívan, hogy a nemzeti valutákat euró váltsa fel a közép- és kelet-európai térségben.

A brit Euromoney magazin által immár kilencedik alkalommal megrendezett tanácskozáson magyar részről Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Surján György, a CIB Bank igazgatóságának elnöke vett részt, valamint jelen voltak az Államadósság Kezelő Központ, a Mol Rt. és a Budapesti árutőzsde képviselői.