6 ezer milliárd forint adót szedett be tavaly az APEH

Vágólapra másolva!
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 5917 milliárd forint adót és járulékot szedett be 2003-ban, ami 673 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban - közölte Király László György, az adóhivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

2003-ban 1314,4 milliárd forint személyi jövedelemadó folyt be az adóhivatalhoz, ami 40 milliárd forinttal több ugyan az egy évvel korábbinál, azonban 61,5 milliárddal elmarad a tervezettől. Az elmaradást az adójóváírás, illetve a lakásvásárlásokhoz kapcsolódó adókedvezmények igénybevétele okozta.

Az összes szja mintegy felét, 49 százalékát Budapesten fizették be. A fővárosban befizetett 641 milliárd forint szja 5,5 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest, míg a hat vidéki régió bővülési üteme mindössze 1,2 százalékos volt - derül ki az adóhivatal [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Az APEH tavaly általános forgalmi adóból összesen 1699,6 milliárd forint bevételre tett szert. Ez 395 milliárd forinttal, 30,2 százalékkal több az előző évinél, míg az éves előirányzatot 71 milliárd forinttal haladja meg.

Az adóhivatal számláin megjelenő társadalombiztosítási bevételek 2088 milliárd forintot tettek ki, ami ugyan 169 milliárd forinttal több az előző évinél, de 18 milliárddal alatta marad az éves előirányzatnak. A társadalombiztosítási befizetésekből 937 milliárd forint a fővárosból, illetve Pest megyéből származott.

Társsági adóból az adóhivatal 413,7 milliárd forintos bevételre tett szert tavaly, ami 17 milliárddal meghaladta az előző évit, ugyanakkor 15 milliárddal az előirányzat alatt maradt. Az összes társasági adó 60 százalékát adta a főváros.

Az adóhivatal ellenőrzési és behajtási tevékenységének eredményeként az államháztartás tavaly 210,7 milliárd forint többletbevételhez jutott. Ennek 70 százaléka, vagyis 145,5 milliárd forint behajtásból származott, míg az adóellenőrzésekből 36,7 milliárd forint folyt be. A fennmaradó összeget a jogerősen visszatartott pénzek teszik ki.