Alig nőtt a foglalkoztatottak száma

Vágólapra másolva!
A tavalyi év negyedik negyedévében a foglalkoztatottak száma 3 millió 952 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék volt Magyarországon - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

2003 utolsó negyedévében a munkavállalási korú népesség - az előző évinél valamivel nagyobb hányada - 64,9 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma a három hónap átlagában 3 millió 952 ezer fő volt. A 2002 év negyedik negyedévéhez képest a létszámváltozás mintegy 0,7 százalékra tehető.

A munkanélküliek száma 2003 utolsó három hónapjában 232 ezer fő volt, ez a mintavételi hiba nagyságával megegyező csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliségi ráta 5,5 százalékot tett ki. A munkanélküliségi ráta az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő novemberben átlagosan 7,9 százalék volt.

A munkanélküliek 47,9 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya 3,5 százalékponttal, a munkanélküliség átlagos időtartama (17 hónap) mintegy fél hónappal haladta meg az egy évvel korábbi időszakban regisztrált értéket. A 15-24 éves fiatalok aránya 21,3 százalék volt a munkanélkülieken belül, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 12,6 százalék, amely 0,5 százalékponttal alacsonyabb a korábbi év ugyanezen időszakinál - közölte a KSH.