Drágulhatnak a repülőjegyek a kiállítási díjtól

Vágólapra másolva!
Február elsejétől a jelenlegi 7 százalékról 1 százalékra csökken a Malév-repülőjegyek értékesítése után az utazási irodákat megillető jutalék, ezzel egy időben azonban a repülőjegyek után az utasoknak jegykiállítási, vagyis úgynevezett szervizdíjat számítanak fel az utazási irodák. Az új rendszer jegyáremelést eredményezhet.
Vágólapra másolva!

Krebsz Adrien, a Malév szóvivője a távirati iroda kérdésére elmondta, hogy a jegykiállítási díj a Malév jegyirodákban egységesen minden repülőjegy után 5500 forint lesz, a turista- és a businessosztályra szóló jegyek után is. A Malév irodáiban egységesen 5500 forintot számítanak fel az európai, illetve az Európán kívüli célállomások esetében is. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az eddigi 7 százalékos jutalék nagy részét az irodák árkedvezmény formájában továbbadták az utasoknak.

A repülőjegy árában eddig is szerepelt a 7 százalékos jutalék, a repülőjegy-kiállítási díj azonban nem. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a jegyárak változnának a korábbi és a jelenlegi jutalék és a szervizdíj összegének különbözetével. Krebsz Adrien elmondta, hogy a Malév jegyárai egyes esetekben 5500 forinttal emelkednek.

A szervizdíj internetes rendelésnél 1000 forint. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az intézkedés célja nem a megtakarítások növelése, hanem az átlátható és kedvező árstruktúra, amitől jelentős forgalomnövekedést vár a társaság.

A KLM is arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy február elsejétől a holland légitársaság és a Northwest Airlines is módosítja árképzését Magyarországon. Csökkentik az utazási irodáknak fizetett jutalékot, és ezzel egy időben bevezetik a szervizdíjat, amelyet a saját jegyirodai eladásaiknál alkalmaznak. Ezeket az utazási irodáknak is javasolják. A KLM európai járatain, a turistaosztályon 5000 forint, más osztályon azonban 15 000 forint lesz a díj. Az interkontinentális járatok turistajegyei után 15 000 forint szervizdíjat, a businessjegyek után 40 000 forintot kell fizetni. Online foglalás esetén egységesen 3000 forint a szervizdíj mértéke.

A megkérdezett utazási irodák szerint ez az új rendszer jegyáremelést eredményez. Tóth Attila, a Vista Utazási Iroda repülőjegy-értékesítési igazgatója elmondta: náluk a szervizdíj turistaosztályon az európai utaknál 5000 forint, míg az Európán kívülieknél 15 000 forint lesz.

Gyarmati Ferenc, az Aeroviva Utazási Iroda ügyvezető igazgatója elmondta: a légitársaság nem írja elő, hogy az utazási irodák mekkora díjat számoljanak fel. Mindenki annyit szed, amennyit jónak lát - jegyezte meg az ügyvezető igazgató. Mint mondta, az Aeroviva minimális szervizdíjat tervez. Gyarmati hozzátette: csupán 6-7 légitársaság vezeti be az új konstrukciót, de ezek a cégek a teljes forgalom mintegy 60-70 százalékát bonyolítják le Magyarországon.