A vártnál kisebb az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Az államháztartás januári hiánya a helyi önkormányzatok nélkül 218,6 milliárd forint, ami az éves előirányzat 23,8 százaléka - közölte honlapján a Pénzügyminisztérium szerdán. A tárca januárra 230-250 milliárd forintos deficitet várt, ami a szokásos januári hiányt 80-100 milliárd forinttal haladja meg.
Vágólapra másolva!

Tavaly januárban a hiány 44,4 milliárd forint volt. A Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint a megszokottnál magasabb deficitet három tétel - az autópályával kapcsolatos 50-60 milliárd forintos kifizetések, a Gripen gépek bérleti díja és 35 milliárd forintnyi, még tavaly decemberről áthúzódó agrártámogatás kiutalása - okozza.

Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 9,6 százalékot költöttek el januárban. A bevételek január végéig az előirányzat 8,1 százalékára teljesültek, ami mintegy 32 milliárd forinttal magasabb az előzetes becslésnél. Az egyenleg vártnál kedvezőbb alakulását a két legnagyobb bevételt hozó adónem túlteljesülése okozta. Az áfa bevételek 26 milliárd forinttal, az szja bevételek pedig mintegy 6 milliárd forinttal meghaladták a tárca várakozásait - derül ki a PM közleményéből.

A költségvetési törvényben foglaltak szerint az államháztartás idei éves hiánya önkormányzatok nélkül 920 milliárd forint, önkormányzatokkal 934 milliárd forint, ami a GDP 4,6 százaléka.