Kész a 25 tagra szabott uniós költségvetés

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán elfogadta a 2004-es uniós költségvetés módosítására vonatkozó javaslatot, amely már a 10 újonnan csatlakozó ország ki- és befizetéseit is tartalmazza. Michaele Schreyer költségvetési biztos szerint a 15 jelenlegi tagállamnak a nemzeti összjövedelem 0,05 százalékába kerül a bővítés. Valamivel több mint 5 milliárd euró folyhat be a költségvetésből idén a tíz új EU-tag számlájára - írja a Bruxinfo.
Vágólapra másolva!

A 25 EU-tagállamra méretezett büdzsé 111,3 milliárd eurónyi pénzügyi kötelezettségvállalást és 99,7 milliárd eurónyi tényleges pénzfelhasználást irányoz elő 2004-ben. Az uniós kiadások szintje így a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 0,98 százaléka lesz, ami még a bővítés költségeivel együtt is 11,8 milliárd euróval van a kiadások maximálisan engedélyezett szintje alatt.

A 2004-es módosított költségvetés 11,77 milliárd euró pénzügyi kötelezettségvállalást irányoz elő a május elsején csatlakozó tíz ország számára olyan új programokra és projektekre, amelyek költségeinek egy részét még idén, egy másik részét pedig a következő években térítik meg. A tényleges kifizetések mértéke idén valamivel 5 milliárd euró fölött lesz, ez további 1,7 milliárd előcsatlakozási segéllyel egészül majd ki.

A tíz országnak első évben járó mezőgazdasági támogatások összege meglehetősen alacsony, mintegy 287 millió euró, mivel a közvetlen kifizetések már a 2005-ös büdzsét terhelik. A vidékfejlesztésre ezzel szemben 1,7 milliárdos keret áll rendelkezésre, igaz ebből 2004-ben csak 645 millió eurót fizethetnek ki.

A bizottság szerint a felzárkóztatási alapoknál 20,8 százalékos növekedéssel számolnak a 2003-as, még 15 országra méretezett költségvetéshez képest. Az újonnan csatlakozóknak 6,7 milliárd euró felzárkóztatási támogatás áll majd rendelkezésére idén, ebből 2,9 milliárd euró kohéziós támogatás címén. Ami a tényleges kifizetéseket illeti, az előrehozott kifizetések a 2004-2006 közötti időszakban rendelkezésre álló források 10 százalékát teszik majd ki, amihez hozzájön még a 3 év átlagos pénzügyi kötelezettségvállalásának 2 százaléka. A kohéziós alapoknál a 2004-es pénzügyi kötelezettségvállalás 3 százalékát tervezik kifizetni - írja a Bruxinfo.

Magyarország az első évben 559 millió 899 ezer eurót fizet be

Az Európai Bizottság az idei költségvetésben 1,4 milliárd eurót tett félre kompenzációként az új tagoknak, nehogy pénzügyi szaldójuk az EU-val szemben az első évben rosszabb legyen, mint a csatlakozás előtti utolsó évben, 2003-ban. A kompenzációt egyszeri, egyösszegű kifizetéssel utalják majd át az új tagoknak.

Ami a költségvetési hozzájárulásokat illeti, valamennyi EU-tagra ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek. Az új tagországok az első évben körülbelül 3,2 milliárd euróval szállnak be a büdzsébe. Magyarország első évi befizetése 559 millió 899 ezer euró lesz. A tagjelöltek közül csak Lengyelország befizetése lesz nagyobb, míg a jelenlegi EU-tagok közül egyedül Luxemburg fizet be abszolút értékben kevesebb pénzt a büdzsébe.