László: Draskovics nagyobb támogatást kap

Vágólapra másolva!
László Csaba úgy véli, utóda nagyobb politikai támogatottságot fog élvezni, miután a kormány ráébredt, hogy szigorú költségvetési politikára van szükség. Ennek ellenére a távozó pénzügyminiszter szerint Draskovics Tibor mozgástere szűkül. László Csaba elmondta: 2003-ban már megkezdődött a gazdaságpolitikai kiigazítás.
Vágólapra másolva!

Félő, hogy Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszternek kevés lesz a mozgástere, mert a megbolygatott pénzpiacok kevésbé fogják tolerálni a költségvetési és politikai melléfogásokat - nyilatkozta László Csaba távozó pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek. Egy új szereplő mindig kap egy új lehetőséget, hogy másképp játsszon ugyanabban a darabban - mondta a miniszter.

Az elmúlt másfél év megmutatta, hogy bizonyos döntéseket könnyebb meghozni, ha a helyzet kikényszeríti őket: a közvélemény-kutatásokban egyre rosszabbul szereplő szocialisták csak azután voltak hajlandók beleegyezni az idei költségvetési hiány 120 milliárdos csökkentésébe, miután januárban tovább gyengült a forint. Decemberben még úgy érzékeltem, hogy a politikusok maximum 35 milliárd forintos csökkentést hajlandók elfogadni, s ma már 120 milliárdnál tartunk" - mondta László a hírügynökségnek.

A február közepén távozó pénzügyminiszter szerint a forintsáv tavaly júniusi eltolása után elég volt néhány szóbeli intervenció, és megnyugodtak a piacok; most a mozgástér már jóval kisebb.

Önmagában a sáveltolás nem változtatott sokat a helyzeten, mivel a forint árfolyama soha sem volt a sáv gyenge szélének a közelében, de a lépés rossz üzenet volt a piacok számára, ami nem állt szándékunkban - mondta László.

László Csaba szerint a tavalyi tervezett államháztartási hiány 90 milliárd forintos túllépését az okozta, hogy az utolsó jegybanki kamatemelés drágította az adósságszolgálatot.

Tavaly az államháztartás hiánya 1,5-2,0 százalékponttal csökkent, a bérpolitikában is ésszerű irányba mozdult el a gazdaságpolitika, a BUX index pedig 2000 ponttal emelkedett hivatali ideje alatt, ezért László Csaba úgy véli, hogy a kiigazítás megkezdődött.