Nőtt a világ olajkészlete

Vágólapra másolva!
172 milliárd tonnára nőtt a világ ismert olajkészlete. A minden korábbinál nagyobb számot az adja, hogy a legújabb felmérések szerint az iráni oljakincs 40 százalékkal nagyobb, mint korábban feltételezték. A legtöbb olajjal Szaúd-Arábia rendelkezik, a második Kanada, a harmadik pedig - megelőzve Irakot - Irán. Európa mindössze a világ olajkincsének kevesebb mint 2 százalékát tudhatja magáénak.
Vágólapra másolva!

A világon minden eddiginél nagyobb az ismert olajkészlet, mely az elmúlt évben 4 százalékkal, 172 milliárd tonnára nőtt - közölte a német Kőolajipari Szövetség (Mineralölwirtschatsverband-MWV). A jelentős növekedést főként Irán olajkészletének újraértékelése okozta, ami - a felmérések szerint - 17,2 milliárd tonna, azaz 40 százalékkal nagyobb, mint korábban feltételezték. Ezzel Irán leszorította Irakot az olajban leggazdagabb országok harmadik helyéről. Az élen továbbra is Szaúd-Arábia áll, ahol a Föld teljes készletének ötöde található, míg a második helyezett Kanada.

A világ olajtartalékába azok a készletek tartoznak bele, amelyeket a mai technikával aktuális árakon gazdaságosan ki lehet termelni. Ezenkívül jelentős olajtömeg van a földkéregben, amely megfelelő technikával a jövőben kitermelhető lesz. A technika fejlődésével, árváltozásokkal, továbbá a kitermelés és felhasználás aktuális alakulásával a gazdaságos készletek minden évben változnak. Az adatokat az amerikai szakfolyóirat, az "Oil and Gas Journal" értékeli. 2002-ben a kanadai olajhomok-lelőhelyek újraértékelése folytán emelkedtek jelentősen a készletek nagysága.

Az olajkészeletek mellett nőtt a világ kőolajtermelése is 4 százalékkal, évi 3,4 milliárd tonnára. Termelésének jelentős - 23 százalékos - növelésével, 422 millió tonnával Szaúd-Arábia áll az élen, megelőzve Oroszországot, amely termelését - 11 százalékkal - 411 millió tonnára növelte. Az európai lelőhelyek kevésbé buzogtak, mint egy évvel korábban: a termelés öt százalékkal, 301 millió tonnára esett vissza. Európa földje azonban 3 milliárd tonnával a világ teljes olajkészletének csupán kevesebb mint 2 százalékát rejti.