Draskovics: Vannak bizonyos deficitproblémáink

Vágólapra másolva!
Magyarországon véget ért a gazdasági növekedés lassulásának két-három éves időszaka, a gazdaság erős, és lendületesen fejlődik - állapította meg Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság több tagjával.
Vágólapra másolva!

A kijelölt miniszter Pedro Solbes pénzügyi, Frits Bolkestein belső piaci, Michaele Schreyer költségvetési és Mario Monti versenypolitikai biztossal találkozott. A megbeszélésen Draskovics Tibor szólt arról, hogy mind a belső, mind a külső mérlegekben "vannak bizonyos deficitproblémáink, a fizetési mérlegünk helyzete némileg törékeny". A kormány ezért döntött úgy, hogy irányt vált, és ezeknek az egyensúlytalanságoknak a kezelésére összpontosítja erőfeszítéseit.

A gazdaság teljesítőképességének javulása különösen a múlt év második felétől érzékelhető; az ipari termelés, a beruházások és az export egyaránt javuló eredményeket mutat - állapította meg Draskovics Tibor, aki a megbeszélések után közölte, hogy a kormány várhatóan március végén vagy április elején fogja meghatározni új álláspontját az euróövezethez történő csatlakozás kívánatos időpontjáról. Az euróövezeti tagság egyik feltételével, a valutauniós árfolyammechanizmusban (ERM-II) kötelezően eltöltendő időszakkal kapcsolatban megállapította, hogy ez egy fokkal egyszerűbb probléma, mert a magyar árfolyammechanizmus nagyon hasonló - gyakorlatilag azonos - az ERM-II rendszerével.

"Az ERM-II-be történő belépésre irányuló törekvéseinket természetesen befolyásolni fogja a valutauniós csatlakozásra választandó céldátum", de ettől függetlenül a belépéssel kapcsolatos technikai megbeszélések már megkezdődtek - tette hozzá. Az ERM-II-csatlakozáshoz kívánatos forintárfolyamot "idejében" meg fogják határozni, és az uniós illetékesekkel is meg fogják vitatni - mondta, további részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Kérdésére válaszolva Draskovics Tibor elmondta, hogy a mechanizmuson belüli árfolyamingadozások megengedett mértékét illetően Magyarország a hivatalosan érvényes szabályt tartja irányadónak. E szerint a tagvaluták árfolyama plusz-mínusz 15 százalékos sávban mozoghat a középárfolyamhoz képest. Ezzel együtt a gazdaságpolitikai szándék - mind az unió, mind az ERM-II-höz csatlakozó országok részéről - az árfolyamingadozások mérséklésére és az ingadozási sáv minél nagyobb mértékű szűkítésére irányul. E törekvésnek azonban nem egy előre meghatározott mértéken kell alapulnia, mert az spekulációkhoz vezetne - tette hozzá Draskovics Tibor.

Az Európai Bizottság a bővítés után az alapszerződés szabályainak megfelelően Magyarország ellen is meg fogja indítani a túl nagy államháztartási hiány miatti eljárást. A kijelölt miniszter ezzel kapcsolatban megállapította, hogy ennek gyakorlati következménye mindenekelőtt az lesz, amit a kormánynak egyébként is meg kellene tennie: tervet kell kidolgozni a deficit gazdaságilag elfogadható mértékre történő csökkentésére. Magyarország májusban fogja az Európai Bizottság elé terjeszteni konvergenciaprogramját, s ebben jelezni fogja, milyen úton kíván haladni a követelmények teljesítése felé. Az erről júliusban esedékes vita azonban nem lesz könnyű - mondta Draskovics Tibor.