Az euró erősítését várják az EKB-től a gazdaságkutatók

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Banknak be kellene avatkoznia a devizapiacon, hogy az euró árfolyamát 1,20 dollár alá csökkentse, az Ifo gazdaságkutató intézet vezetője szerint. Ehhez körülbelül 30 milliárd dollárnyi készpénzt kellene vásárolnia a devizapiacon, ami bizonyosan nem haladná meg az EKB lehetőségeit, mondta Hans-Werner Sinn.
Vágólapra másolva!

Az 1,10 dolláros szint még jobb lenne, mondta Hans-Werner Sinn, a svájci Tages-Anzeigernek. Az Ifo vezetője szerint az erős euró miatt a gazdaságkutatón intézetnek 50 százalékos valószínűséggel változtatnia kell jelenleg érvényes előrejelzését az idei évre: ez felfelé és lefelé irányuló igazítás egyaránt lehet, mivel nem zárható ki, hogy Németország a világgazdasági fellendülésből az eddig feltételezettnél jobban profitál. Ebben az euróárfolyam jelentős kockázat: ha az árfolyam 1,30 fölé kúszik, szükség lehet az előrejelzés felülvizsgálatára, mondta Hans-Werner Sinn.

Erősödött a forint nyitáskor/uzletinegyed/befektetes/20040216erosodott.htmlRekord kereskedelmi hiány Amerikában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040214rekord.html

A közvélemény-kutatásokban megkérdezett német vállalatok 90 százalékánál az 1,30 dolláros szint bizonyul a fájdalomküszöbnek, a svájci lap szerint. Politikusok és gazdasági vezetők már az elmúlt hetekben is sürgették az EKB beavatkozását. Pénteken a dollár tovább gyengült a vártnál rosszabb decemberi amerikai külkereskedelmi mérleg közzététele után.