Draskovics letette a miniszteri esküt

Vágólapra másolva!
Hétfőn kora délután az Országgyűlés plenáris ülésén letette a miniszteri esküt Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter kinevezési okmányát még hétfőn átveszi Mádl Ferenc köztársasági elnöktől. Az új miniszter nevével fémjelzett megszorítások végleges formájáról még ebben a hónapban dönt a kormány.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter miniszterelnök január 7-én jelentette be, hogy a vártnál 40 bázisponttal magasabb tavalyi államháztartási hiány miatt meneszti László Csaba pénzügyminisztert, akinek posztját Draskovics Tibor, eddigi kabinetfőnöke veszi át február közepétől.

A gazdaságpolitikai bizalom helyreállítása, az euró mihamarabbi bevezetése és a fenntartható GDP-növekedés biztosítása érdekében Draskovics Tibor 120 milliárd forinttal kívánja az államháztartás idei hiányát mérsékelni. Az új tárcavezető ezzel együtt a költségvetési törvényben szereplő 3,8 helyett 4,6 százalékos év végi deficitre számít.

A konkrét intézkedésekről egyelőre annyi tudható, hogy a kabinet mintegy 7-8 milliárd forintos megtakarítást vár a nem infrastrukturális állami beruházások visszafogásától. A megtakarítások nagyobb részét az államigazgatás működési költségeinek csökkentésével, illetve az egyes tárcák által elkölthető pénzek megkurtításával kívánja elérni az új pénzügyminiszter.

Draskovics ígérete szerint az utolsó februári kormányülés dönt a megszorítások részleteiről.