Vágólapra másolva!
Januárban az üzleti szféra és a fogyasztók gazdasági várakozásai is romlottak, derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. által - az EU támogatásával - végzett felmérésből. A tanulmány szerint a lakosság optimizmusa a nyári zuhanás, majd az őszi stagnálás után tovább csökkent. A vállalkozások körében viszont a mostani csökkenés ellenére fél éve javuló a trend.
Vágólapra másolva!
A lakosság szerint rossz a gazdaság helyzete/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040129alakossag.htmlDecembertől takarékoskodik a lakosság/uzletinegyed/befektetes/bankibetet/20040212decembertol.html

A lakosság véleménye romlott a magyar gazdaság helyzetéről: a fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket januárban a decemberinél sokkal rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapban további, igen jelentős romlást vártak, áll a GKI felmérésében. Januárban az előző havinál sokkal magasabb ütemű áremelkedést érzékelt a lakosság, és a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozás is emelkedett.

Ezzel szemben a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak, a felmérés szerint. A lakosság vásárlási kedve érezhetően visszaesett az előző havihoz képest, a következő egy évre vonatkozó várakozások is pesszimisták. Tovább csökkent azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

GKI Gazdaságkutató Rt.http://www.gki.hu

Az iparban az elmúlt és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak a megítélése is kissé rosszabb lett januárban, de ebben a szektorban a legegyértelműbb a csaknem egy éve tartó javuló tendencia. A kereskedelmi cégek a szokásosnál kedvezőbb januári üzletmenetről számoltak be, megrendelési politikájuk azonban passzívabb lett, a következő három hónapra vonatkozó üzleti lehetőségeket pedig a korábbinál sokkal rosszabbnak látták, a tanulmány szerint.

Az építőiparban az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak a megítélése is kedvezőtlenebb lett, a foglalkoztatási elképzelések pedig nem változtak.