Ausztria elutasítja az uniós költségvetést

Vágólapra másolva!
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár elutasítja az Európai Bizottság javaslatát a közösség 2007-2013 közötti költségvetéséről. A tervezet szerint a tagországoknak nemzeti termékük 1,24 százalékával kellene a költségvetéshez hozzájárulniuk, ugyanakkor Schüssel továbbra is kiáll az 1 százalékos befizetési korlát mellett.
Vágólapra másolva!
Növekvő kiadások az uniós költségvetésben/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040211ujpolitikai.html

Az osztrák kancellár Gerhard Schröder német kancellárral abban állapodott meg, hogy pénzügyminisztereik ezt a véleményt fogják képviselni a költségvetési tárgyalásokon. Ausztria és Németország mellett Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia és Franciaország is az "egy százalékos korlát" híve.

Az EU költségvetése jelenleg évi 99 milliárd eurót tesz ki és ehhez Ausztria 2,2 milliárd euróval járul hozzá. A bizottsági javaslat értelmében az EU költségvetése 60 százalékkal 158 milliárd euróra emelkedne 2013-ra, és ebben az osztrák hozzájárulás 3,1-3,2 milliárd eurót tenne ki.

Schüssel szerint az EU "ki tudna jönni" az egy százalékos hozzájárulási küszöb betartásával is, mert az uniós büdzsé még így is 124 milliárd euróra növekedne 2013-ig, amiből Ausztria nettó befizetései 2,2-2,7 milliárd euróra bővülnének.