PM: Tartható a 4,6 százalékos hiány idén

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium februárra 150-180 milliárd forintos államháztartási hiányt jósol. A tárca közlése szerint az idei európai uniós szabvány szerinti államháztartási deficit 4,6 százalék lesz.
Vágólapra másolva!
Megszorításokat és olcsóbb államot ígér Draskovics/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040113megszoritasokat.html

Februárban az időarányos államháztartási hiány 98 milliárd forint. Ezt tovább növeli az időarányost mintegy 30 milliárd forinttal meghaladó kamatkiadás, illetve a jövedéki adóból származó bevételkiesés, amely mintegy 42 milliárd forintot jelent. A kamatnövekedést a hitellejárati összetétel okozza, míg az adóbevétel-kiesés abból adódik, hogy a befizetés határideje ez év február 28., munkaszüneti nap, így az adóbefizetés március 1-re tolódik.

A tárca közlése szerint az idei európai uniós szabvány szerinti államháztartási deficit 4,6 százalék lesz, míg pénzforgalmi szemléletű GDP-arányos államháztartási hiány 5,8 százalék. A jövőben a miniszterelnök által célként kijelölt 4,6 százalékos költségvetési hiányhoz viszonyítja a havi adatokat a Pénzügyminisztérium, nem a költségvetési törvényben szereplő 3,8 százalékos deficithez - közölte kedden Terták Elemér, a tárca közigazgatási államtitkára.