Tavaly 9 százalékkal nőtt az export

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben a kivitel 9 százalékkal, a behozatal pedig 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A jelentés szerint a forgalom forint- és deviza-árszínvonala sem az exportban, sem az importban nem változott számottevően.
Vágólapra másolva!

A forint az euróhoz viszonyítva 4 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékkal erősödött. Egy év alatt a forint összességében 1 százalékkal gyengült: az első félévben mintegy 3 százalékkal erősödött, a második félévben viszont 3-4 százalékos gyengülés következett be.

A januártól decemberig tartó időszakban az export- és az importárindexek egyaránt 1 százalék körüli forint-árszintcsökkenést jeleztek. A devizaárszint a forgalom mindkét irányában szintén 1 százalékkal csökkent, mivel az időszakban a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest összességében változatlan maradt.

A KSH közlése szerint a kivitel volumene éves szinten 9 százalékkal nőtt, az első félévi stagnálást a második félévben - különösen a negyedik negyedévben - a forgalom dinamikus növekedése követte.

A gépek és szállítóeszközök kivitele az év során folyamatosan meghaladta a bázisidőszaki szintet. A legjelentősebb, 26 százalékos növekedés az év utolsó negyedévében következett be, főként a híradás-technikai és hangrögzítő berendezések forgalmának erősödése miatt. Ezzel szemben a videojátékokat tartalmazó feldolgozott termékek forgalma az első félévben mintegy 10 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki szinttől.

A behozatal 2003 során folyamatosan bővült, a második félévi növekedés mértéke jelentősen meghaladta az első félévit. A legnagyobb, 12 százalékos növekedést importban is a gépek és szállítóeszközök árufőcsoport forgalmában regisztrálták.

A legfontosabb régióból, az Európai Unióból származó gépek esetében a forgalom 6 százalékkal bővült. Ugyanakkor a fejlődő, illetve a közép- és kelet-európai országok esetében több mint 20 százalékos volt a növekedés. A mobiltelefonokat jelentős értékben tartalmazó híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja mintegy harmadával bővült. Jelentősen, 9 százalékkal nőtt az energiahordozók behozatala, ez leginkább a gáz 12 százalékos volumenbővülésével magyarázható.

A külkereskedelmi forgalom forintban számított árindexei az év első felében az exportban és az importban egyaránt néhány százalékos csökkenést, az év második felében pedig - a forint gyengülésével párhuzamosan - néhány százalékos emelkedést mutattak, és ez éves szinten az árszínvonal változatlanságát eredményezte mind az exportban, mind az importban.

A kivitelen belül a gépek és szállítóeszközök árszintje mintegy 2 százalékkal csökkent. A meghatározó súlyú árufőcsoportok közül legnagyobb mértékben, 4 százalékkal az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport árszínvonala nőtt, a feldolgozott termékeké 2 százalékkal növekedett.

Behozatalban is csak a gépek és szállítóeszközök árszínvonala mérséklődött, a csökkenés mértéke 2 százalék volt. A legnagyobb mértékben, 5 százalékkal az energiahordozók forint-árszínvonala haladta meg a bázisidőszaki szintet.