Greenspan demográfiai veszélyekre figyelmeztet

Vágólapra másolva!
Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke arra figyelmezette a kongresszust, ha nem tesz sürgősen intézkedéseket a hiány és az állami kiadások lefaragására, akkor néhány éven belül súlyos helyzetbe kerülhet az amerikai gazdaság és szociális ellátás - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

Greenspan javaslata szerint a költségek közül elsősorban a szociális kiadásokat kéne visszafogni, beleértve az állami nyugdíjrendszer és gyógyászati ellátások (Medicar) támogatását, mielőtt a második világháború után született nagyszámú generáció nyugdíjba vonul. A Fed elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a most nyugdíjba vonulók várhatóan sokkal tovább fognak élni mint elődeik, így ez is extra költségeket ró majd az egészségügyi és nyugdíjszektorra.

Rekordméretű hiány

Az előzetes becslések szerint az amerikai hiány idén elérheti - a rekordnak számító - 521 milliárd dollárt George Bush nagyszabású költekezési terveinek köszönhetően, ugyanakkor az elnök ígéretet tett arra, hogy 2009-ig a felére csökkentik a költségvetési deficitet. Az ellenzéki politikusok leginkább Bush adócsökkentési politikáját bírálják, de sok kritika érte azt a tervezetet is, amely 7 százalékkal növeli a katonai kiadásokat.