Idén 3,1 milliárddal kevesebb jut az egészségügyre

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán bejelentette, hogy a költségvetési megtakarítási program részeként az eddigi 35 milliárd forinton felül további 150 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés kiadásait. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumtól így összesen 10,34 milliárd forintot, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumtól pedig 6,77 milliárd forintot vonnak el. A döntések értelmében az egészségügyi ágazatra 3,1 milliárddal, a szociális ágazatra pedig 1,7 milliárddal kevesebb fordítható 2004-ben, átalakul az ÁNTSZ, és csökken az alapítványok támogatása is.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) költségvetése a kormányzati elvonások ellenére is 6,5 százalékkal nagyobb, mint tavaly, bár a két ütemben végrehajtott takarékossági intézkedések összesen 10 milliárd 348 millió forintos elvonást eredményeztek a tervezetthez képest - mondta az NKÖM közigazgatási államtitkára egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A tárca a 2004-es költségvetését 78 milliárd 720 millió forintra tervezte, ebből az elvonások után 68 milliárd 376,8 millió forint marad - mondta Szilvásy György.

A közigazgatási államtitkár szavai szerint az igazi csökkenés - ami érinti a tárca idei büdzséjét - az a 8,7 milliárd forint, amelyről a kormány szerdán döntött. Szilvásy György ismertetése szerint a 8,7 milliárd forint 80 százalékát a Millenniumi Városközpont kulturális tömbjének fizetési átütemezéséből fedezi a tárca.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumtól (ESZCSM) 6,771 milliárd forintot vonnak el az államháztartási takarékossági csomag keretében, míg az egész ágazatot a kormányzati döntés 16,7 milliárd forinttal érinti - közölte Kökény Mihály miniszter csütörtökön.

A miniszter tájékoztatása szerint a tavaly decemberi és a most szerdán bejelentett döntések értelmében a beruházások átütemezésével 1,9 milliárdot takarít meg a tárca, míg az egészségügyi ágazatra 3,1, a szociális ágazatra pedig 1,7 milliárd forinttal költhet kevesebbet 2004-ben.

Az igazgatási kiadások az idén 12 százalékkal mérséklődnek, átalakul az ÁNTSZ, kevesebb pályázatot hirdet meg a tárca, megszűnnek egyes kis létszámú szakmai intézetek, és csökken az alapítványok támogatása is.

A miniszter az ágazatot érintő megtakarítások között említette az Egészségbiztosítási Alap 9 milliárd, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatási költségeinek 440 millió és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság igazgatási költségeinek 523 millió forint összegű elvonását.