Kizsákmányolják munkásaikat a sportruházat-gyártó cégek

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb sportruházat-gyártó cégei semmibe veszik munkavállalóik jogait, és a végletekig kihasználják őket annak érdekében, hogy minél nagyobb mennyiségű áru kerülhessen a boltokba az athéni nyári olimpiai játékok idejére - derül ki az Oxfam emberi jogi szervezet és a brit szakszervezetek közös tanulmányából.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Alacsony fizetések, fizetetlen és kötelező túlórák, illetve erős szakszervezet-ellenes politika jellemző a nagy sportruházat-gyártó cégekre, elsősorban az ázsiai országokban. Bulgáriában, Kambodzsában, Kínában Thaiföldön, Indonéziában és Törökországban működő gyárak dolgozói arról számoltak be, hogy a cégek rendre megkerülik a munkáltatóra vonatkozó előírásokat.

A szakszervezetek és az Oxfam közös felmérése szerint ezek a vállalatok alacsonyabb fizetés mellett nagy mennyiségű túlmunkára kötelezik beosztottaikat, akik gyakorlatilag nyomorban tengődnek. A vállalatok arra kényszerítik a távol-keleti gyárak vezetőit, hogy minél olcsóbban és minél gyorsabban állítsák elő a legfrissebb ruházati termékeket, akik ezért a legelemibb előírásokat is áthágják.

Ha a kizsákmányolás olimpiai szám lenne, a nagy sportszergyártók bízvást remélhetnének dobogós helyezést - mondta a thaiföldi szakszervezetek szóvivője. A jelentés kiemeli annak a 22 éves thaiföldi vendégmunkásnak az esetét, aki naponta két műszakban hajnal 2 óráig dolgozik, de nem teheti meg, hogy ne túlórázzon, mert a normál munkaidőre kapott fizetéséből nem tud megélni.

Brendan Barber, a brit szakszervezetek szövetségének főtitkára elmondta, hogy az olimpiai játékok többek közt az emberek közötti egyenlőséget szimbolizálják, a sportruházat-gyártó cégek pedig pont ezt az eszményt veszik semmibe. Az Oxfam emberi jogi szervezet igazgatója kiemelte, hogy az érintett gyárakban foglalkoztatott munkások nagy része nő vagy gyermek - írja a BBC News Online.