Német államfő lehet az IMF vezére

Vágólapra másolva!
Vélhetően Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója lesz Németország következő államfője, miután a köztársasági elnököt választó testületben többségben lévő ellenzéki pártok őt jelölték a tisztségre.
Vágólapra másolva!

Az államfőt választó szövetségi gyűlés - amely a parlament tagjaiból és a tartományok megbízottaiból áll - május 23-án választja meg Németország új államfőjét. A testületben a Köhlert jelölő CDU-CSU-nak, valamint a liberális FDP-nek 21 fős többsége van.

Johannes Rau jelenlegi szociáldemokrata államfő nem indul ismét a tisztségért, a kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció pedig Gesine Schwan politológust, az Odera menti Frankfurt Viadrina egyetemének elnökét jelöli a reprezentatív feladatokat ellátó államfői posztra.

A 61 éves Horst Köhler 2000 óta a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója, mandátuma 2005-ig szól. Előtte két évig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) vezette, korábban német pénzügyminiszter-helyettesként képviselte országát a pénzügyi unióról döntő maastrichti tárgyalásokon. Az IMF élére Schröder kancellár jelölte.