Nőtt a szállodák kihasználtsága

Vágólapra másolva!
Az év első két hónapjában javult a szállodák kihasználtsága az egy évvel korábbihoz képest. A vendégéjszakák száma 20, a bruttó szobaárbevétel folyó áron 23 százalékkal nőtt a tavalyi első két hónaphoz viszonyítva - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Ebben az időszakban egy szállodai szoba bruttó 12 400 forintba került.
Vágólapra másolva!

A szállodák átlagosan 40,7 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot értek el az év első két hónapjában, ezen belül februárban a mutató 43,1 százalék volt, szemben a tavaly februári 37,3 százalékkal. A kihasználtság januárban 38,3 százalékos volt a tavaly januári 34,2 százalék után.

Az első két hónapban a legmagasabb szobafoglaltságot (48 százalékot) a vidéki négy- és ötcsillagos szállodák, a legalacsonyabbat (35 százalékot) a Budapesten működő háromcsillagos házak érték el - derül ki a KSH adataiból.

Ebben az időszakban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 12 400 forint volt. Februárban - a budapesti négycsillagos szállodák kivételével - minden vizsgált csoportban alacsonyabb átlagárat alkalmaztak, mint januárban.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 23 százalékkal nőtt az első két hónapban 2003. azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű (35-37 százalékos) bővülés a háromcsillagos házakban következett be. A legkisebb mértékű fellendülést a budapesti ötcsillagos egységek jelezték, azonban a növekedés itt is 13 százalékos volt.