Csökkent a külkereskedelmi hiány januárban

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi mérleg 36 milliárd forint hiánnyal zárta az első hónapot, ami 23 milliárd forinttal alacsonyabb a tavaly januárinál. A forgalom értékének növekedése kivitelben 22, behozatalban pedig 17 százalékra tehető, a 2003. januári adatokhoz képest - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők kellemes meglepetésnek értékelték a vártnál jobb adatokat.
Vágólapra másolva!

A 2004. január havi export értéke 804 milliárd forintot, míg az importé 840 milliárd forintot tett ki. Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét. A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint 20 százalékkal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt. Az árufőcsoportok közül az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele bővült a legnagyobb mértékben (közel harmadával). Az energiahordozók behozatala 8 százalékkal haladta meg a 2003. év azonos hónapjában regisztrált értéket.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75 százalékos növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal 40 százalékos bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott. A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva 8 százalékkal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11 százalékos leértékelődésből és a dollárhoz mért 7 százalékos erősödésből adódott - áll a KSH jelentésében.

A külkereskedelmi termékforgalom hiánya 2003-ban - a becsült adatokkal kiegészítve - 4,26 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 3,42 milliárd euróval. Az export értéke euróban 4,1 százalékkal nőtt, 37,99 milliárd euró volt. Az import 5,8 százalékkal bővült, 42,26 milliárd eurót tett ki.

GKI: kellemes meglepetés a hiány mértéke

Makró/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A távirati irodának nyilatkozva kellemes meglepetésként értékelte Karsai Gábor, GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya januárban 137 millió euró volt, szemben a tavaly januári 250 millióval. Ha az export dinamikája a következő hónapokban is hasonló mértékű lesz, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a GKI tovább javítja a külkereskedelmi mérleg, illetve a folyó fizetési mérleg egyenlegére vonatkozó prognózisát, amelyet már márciusban is megváltoztatott a januárihoz képest. Karsai Gábor azt valószínűsítette, hogy a GKI a 2004-es 4,6 milliárd eurós külkereskedelmi mérleghiányt, illetve a 4,2 milliárd eurós folyó fizetési mérleghiányt a későbbiekben csökkenti.