Megszavazták a sajtburger-törvényt

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház szerdán 276-139 arányban megszavazta azt a "sajtburger-törvényként" elhíresült javaslatot, amely megtiltaná, hogy elhízás miatt pereljenek be élelmiszer-ipari cégeket, étteremláncokat.
Vágólapra másolva!

A BBC News összeállítása szerint a javaslatot azért dolgozták ki, mivel 2002 óta többen is pert indítottak különböző gyorsétteremláncok ellen az elhízásuk és cukorbetegségük kialakulása miatt. Az indítvány támogatói szerint mindenki egyéni felelőssége eldönteni, hol és mennyit eszik, míg a törvényjavaslat - főként demokrata - kritizálói azzal érveltek, hogy az élelmiszer-ipari cégek ezután még kevesebb figyelmet fognak fordítani a fogyasztók egészségére.

A felnőttek kétharmada túlsúlyos

A törvényjavaslat elfogadásának érdekessége, hogy előtte egy nappal látott napvilágot az a tanulmány, amely megállapítja: az elhízás lassan megelőzi a dohányzást mint halálos kockázati faktort. A felmérés szerint 2000-ben mintegy 400 ezer amerikai halt meg elhízás okozta betegségekben, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg 1990-hez képest. Arányait tekintve a felnőtt lakosság kétharmada és mintegy 9 millió gyerek mondható túlsúlyosnak - áll az egészségügyi felmérésben.