Kökény: Befagyasztjuk a gyógyszerek árát

Vágólapra másolva!
Csupán a gyógyszergyártók kis része akar megállapodni a kormánnyal a gyógyszerárak mérsékléséről - közölte az egészségügyi miniszter hétfőn. Ezért árcsökkentést is kikényszerítve be fogjuk fagyasztani a gyógyszerek árát - mondta Kökény Mihály.
Vágólapra másolva!

Nem hatósági ár bevezetéséről van szó a miniszter szerint. A kormány ezen a héten dönt arról, hogy várhatóan a jelenlegi árak 85 százalékán befagyasztja az árakat, mondta az egészségügyi miniszter.

Hatósági gyógyszerárakat vezetnek be áprilistól/itthon/20040312hatosagi.html

A kormány élni fog az ártörvényben biztosított felhatalmazással annak érdekében, hogy a lakossági gyógyszerkiadások növekedését megállítsa, és a gyógyszerkassza további túllépését is megakadályozza, mondta Kökény Mihály.

A miniszter bízik abban, hogy a gyógyszergyártók megértéssel fogadják az intézkedést, amelynek hosszú távú célja, hogy a gyógyszerpiac ne növekedjen ennyire dinamikusan. Rendkívüli mértékű eladásösztönzés folyik, ami nem engedethető meg, Kökény Mihály szerint.

Kökény Mihály nem tudott pontos számot mondani arra, hogy az árbefagyasztás körülbelül mekkora összeget jelent. Az intézkedés a termékek nagy részére vonatkozik majd, közölte.

A 180-200 gyógyszergyártó közül várhatóan 10-20 írja majd alá a múlt heti szándéknyilatkozat alapján született megállapodást, a miniszter szerint. A gyógyszerészkamarával is egyeztet majd a szaktárca. Bízom benne, hogy megértik: a beteg érdeke az elsődleges, mondta Kökény Mihály. A csökkentett árakat április 1-jén vezeti be a kormány.